MKB-accountants onder druk door regelgeving

De accountant dreigt te duur te worden voor de kleine ondernemer.

MKB-accountants zijn vaak nog het enige financiële houvast voor de lokale ondernemer. Banken en Belastingdienst zijn op grotere afstand gaan opereren van ondernemers doordat zij hun lokale kantoren hebben gesloten. MKB-accountants vormen daarentegen nog steeds een fijnmazig netwerk met lokale kantoren, waardoor klantkennis op persoonlijk niveau beschikbaar blijft. 

Maar door toenemende regeldruk staat ook de relatie tussen accountant en MKB-ondernemer op de tocht. Regeldruk maakt de accountant te duur voor menige ondernemer. 

Dit kwam naar voren op een rondetafelsessie van de Commissie MKB van de NBA organiseerde, samen met de Novaa en de SRA, op 20 juni. 

MKB-accountants hebben niet alleen te maken met regelgeving van hun eigen beroepsorganisatie, maar ook met tal van regelgeving van anderen, zoals wetgeving die uitgevoerd wordt door de Belastingdienst, het UWV, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Bureau financieel toezicht (Bft). 

Kleine kantoren vinden het lastig om de kennis die zulke instanties spuien actueel te houden ten behoeve hun veelal zeer gevarieerde klantenkring kwalitatief goed te kunnen blijven bedienen. Zij ervaren vooral druk als de verhouding tussen nut van regelgeving en de hiervoor benodigde tijdsinvestering uit balans raakt, of wanneer de regel strijdig is met het eigen morele kompas van de accountant.

Zoals de DGA die zichzelf uitstel moet verlenen voor het opmaken van de jaarrekening. Jaarlijks herinneren MKB-accountants hun klanten hieraan en helpen hen om aan deze verplichting te voldoen. 

Maar daar waar geen scheiding is tussen leiding en eigendom en er niet of nauwelijks externe financiering is, draagt deze regel vooral bij aan het gevoel van nutteloze regeldruk bij MKB-accountants.

Lees ook: Accountancy Expo 2023: een 'wake up call' voor de accountant

Gerelateerde artikelen