MKB-bedrijven lopen grote risico’s met kasvoorschotten
Steeds meer betaaldiensten bieden kortlopende kasvoorschotten aan. Ondernemers die snel financiering nodig hebben betalen tot wel vijftig procent rente, blijkt uit onderzoek van BNR. Toezicht op deze lucratieve en snelgroeiende markt ontbreekt.
Deze Amerikaanse uitvinding is in het land van herkomst controversieel. Torenhoge rentes op dit soort kredieten sleepten daar honderden bedrijven het faillissement in. De staat New York eist daarom nu anderhalf miljard dollar van een van de pioniers van het kasvoorschot.
In Nederland bemoeit de overheid zich nog niet met dit soort leningen en zien financiële dienstverleners nu hun kans schoon, aldus BNR. Adyen bracht in 2022 een kasvoorschot op de markt. Het Canadese Lightspeed volgde een jaar later.
Drijvende kracht achter de groeimarkt is volgens BNR het Britse YouLend, dat sinds 2021 onder meer via Mollie en Thuisbezorgd financiering aan Nederlandse ondernemers aanbiedt. Het bedrijf boekte in zijn laatste boekjaar een relatief bescheiden 68 miljoen pond omzet, maar staat aan het begin van een explosieve groeispurt. In januari sleepte YouLend namelijk vier miljard pond aan financiering in de wacht, afkomstig van zakenbank J.P. Morgan.
Experts zien grote risico’s, vooral vanwege de laagdrempelige wijze waarop de leningen worden aangeboden. “Dit zijn zakelijke kredieten, maar niet elke kleine ondernemer heeft meer kennis van zaken dan de gemiddelde consument”, zegt Ward Homminga, die als advocaat Amerikaanse partijen adviseerde over merchant cash advances.