Misbruik vennootschappen via offshore-constructies

Op 7 oktober as. promoveert T.J. van Koningsveld in Tilburg op het proefschrift ‘De offshore wereld ontmaskerd. Een studie naar aard en omvang van misbruik van offshore vennootschappen door Nederlandse (rechts)personen’.
Er blijkt in de wereld nog steeds een aanzienlijke en gestage vraag te zijn naar financiële verhullingsproducten en diensten.
Het belangrijkste product op deze markt is wel de ‘offshore vennootschap’. 
 
Uit het onderzoek van van Koningsveld blijkt duidelijk dat deze succesvolle dienstverleningssector er in slaagt om vermogen, identiteiten en geldstromen aan het oog van Belastingdiensten, andere toezichthouders en opsporing te onttrekken.
En dat gebeurt op een schaal, die qua omvang van de bedragen van een ongekende grootte is. In totaal staat er eind 2013 ongeveer 5.565 miljard euro offshore bij verschillende bankinstellingen. Dat is ongeveer een kwart van de totale wereldwijde banktegoeden.
 
Dit onderzoek “vergroot onze kennis en begrip van de offshore wereld in het algemeen en de offshore vennootschap in het bijzonder. Bovendien wordt inzichtelijk gemaakt waarom bepaalde verschijnselen en problemen zich voordoen. Deze kennis maakt het mogelijk om gericht en effectief beleid te ontwikkelen.” 
 
Zouden Dijsselbloem c.s. dit proefschrift tandenknarsend gaan lezen? Het kan hier  aangevraagd worden. 
Gerelateerde artikelen