Ministerie van Onderwijs treedt toe tot SBR Governance

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is toegetreden tot de SBR Governance. Vanuit de overheid zijn naast OCW, de Belastingdienst, Kamer van Koophandel en het CBS al vertegenwoordigd in de governance.

Ook nemen diverse private partijen als softwareleveranciers, VNO-NCW, belastingadviseurs en banken deel. 

De onderwijsinstellingen krijgen jaarlijks zo’n 28 miljard euro voor de uitvoering van hun onderwijsprogramma. Dat geld werd verantwoord via papieren jaarverslagen. Op basis daarvan beoordelen de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Onderwijsinspectie of de publieke middelen rechtmatig zijn besteed. Dit was een groot handmatig proces.

Scholen kennen een grote variatie in de manier waarop het jaarverslag wordt opgebouwd. Zowel scholen als DUO waren van mening dat dit proces beter kon en dat begon met afspraken over de opbouw en de inhoud van de verantwoording in het jaarverslag. Accountants en administratiekantoren zijn nauw bij deze ontwikkeling betrokken. Rijksbreed was daar al met SBR over nagedacht en DUO en de scholen besloten SBR te gebruiken om een lastig proces te uniformeren en tegelijkertijd te digitaliseren.

Directeur Onderwijsinstellingen, Erica Slump: ‘Met SBR hebben we een vloeiend digitaal verantwoordingsproces dat voldoet aan de eisen die de overheid samen met private partijen heeft afgesproken. Voor onszelf, als DUO, betekent dit dat we handmatige processen kunnen automatiseren. Dit verlaagt de uitvoeringskosten en daardoor kan er meer geld worden besteed aan andere onderwijsdoelen. Daarnaast biedt dit ook mogelijkheden om de verantwoording van een doelmatige en rechtmatige besteding van publiek geld naar een hoger niveau te tillen. Niet alleen de Tweede Kamer, maar ook ouders en studenten willen weten of het beschikbare geld besteed is aan de afgesproken doelen. SBR is daarmee een prachtig voorbeeld van hoe je oplossingen die al succesvol werken binnen de rijksoverheid, breed kunt toepassen en voor iedereen beschikbaar kunt krijgen. Daarom is het logisch dat wij toetreden tot de SBR Governance om niet alleen mee te praten over de richting van SBR, maar vooral het gebruik van SBR te stimuleren.’

Gerelateerde artikelen