Minister Kaag doet partnermodel accountancy wankelen

Het partnermodel wordt onderzocht in de aanloop naar nieuwe wetgeving.

Minister Kaag van Financiën heeft de Commissie Financiën van de Tweede Kamer toegezegd dat voor- en nadelen van het partnermodel onderzocht gaan worden. Dit als onderdeel van onderzoek dat kwartiermakers laten uitvoeren ter voorbereiding van de nieuwe Wet toekomst accountancysector. 

De toezegging ging gepaard van allerhande vriendelijkheden die de politici uitwisselden over de accountancy. De sector heeft stappen gezet om te verbeteren, constateerde de Kamercommissie Financiën woensdag tijdens het overleg met de minister. Positieve geluiden over het beroep hadden ook de minister bereikt, bijvoorbeeld vanuit partijen als de AFM.

Kamerleden vroegen aandacht van de minister voor mogelijke extra lastendruk in het mkb, als gevolg van de nieuwe wet over de toekomst van de accountancy. Zo zou bij invoering van de kwaliteitsindicatoren (AQI's) een mkb-toets raadzaam kunnen zijn.

Ook structuurverandering in de openbare praktijk zijn besproken. Naar diverse structuurmodellen loopt onderzoek door de kwartiermakers. Onderzoek naar de partnermodellen wordt meegenomen in dit onderzoek.

Het onderzoek naar ‘joint audit’ is in november 2021 afgerond. De uitkomsten van het onderzoek naar ‘audit only’ volgen medio 2022. Een experiment rondom het intermediairmodel loopt tot medio 2023. 

Ook thema’s als fraude en continuïteit, cultuur en het in control statement kwamen ter sprake. De aanwijsbevoegdheid voor ondernemingen die geen accountant kunnen vinden, wordt belegd bij de NBA. 

 

Gerelateerde artikelen