Minister dreigt met wetgeving voor VOR in de Corporate Governance Code

Vanaf 2025 moeten beursgenoteerde bedrijven hun risicobeheersing rapporteren.

Minister Steven van Weyenberg van Financiën staat achter het plan om de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) toe te voegen aan de Nederlandse Corporate Governance Code. Hij hoopt op snelle toevoeging van de VOR aan de code. Lukt dat niet, dan volgt er wellicht wetgeving

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Hij heeft de brief van Jaap van Manen bijgevoegd, voorzitter van de werkgroep die de VOR onderdeel wil maken van de corporate governance code.

Volgens van Weyenberg zorgt de VOR voor meer transparantie en inzicht in de risicobeheersing van vennootschappen. Beursgenoteerde vennootschappen moeten voor het eerst over het boekjaar 2025 een verklaring nieuwe stijl opnemen in hun bestuursverslag. Accountants hebben via de NBA druk uitgeoefend om de VOR opgenomen te krijgen in de code corporate governance. 

Het besluit om de VOR op te nemen in de Code Corporate Governance is aan de nieuw te benoemen commissie die zich over aanpassingen van de code gaat buigen. De minister verwacht dat de VOR probleemloos zal worden opgenomen in de aangepaste code.

“Ik moedig de nieuwe Commissie hiertoe van harte aan”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. “De op dit onderdeel aangepaste Code zal dan door de minister voor Rechtsbescherming wettelijk worden verankerd als gedragscode, zodat beursgenoteerde vennootschappen jaarlijks in hun bestuursverslag verantwoording moeten afleggen over de naleving daarvan.”

Lees hier het voorstel voor de VOR in de code en de brief hierover aan de Tweede Kamer

[avg-advertorial slug=”de-kernaspecten-van-actueel-risicomanagement”]

Gerelateerde artikelen