Minimumlonen in Europa

Vrij verkeer van werknemers binnen de EU blijft een issue. Hoe is het echt gesteld met de minimumlonen in de lidstaten – en Zwitserland?
‘Labor mobility’ binnen de EU wordt aangeprezen als een van de verworvenheden van de unie – tegelijk was het een van de motieven voor de Brexit en klaagt Nederland als transportland over ‘concurrentie’ uit de nieuwe lidstaten. 
 
Zeven miljoen Europeanen werken buiten hun eigen land; één miljoen passeert elke dag de grens naar het buurland.
Economisch gezien is het logisch – tekorten in niches van de arbeidsmarkt worden opgelost en dat vele Polen hier en in het VK werk vinden helpt zowel de Polen als de economie van de betreffende landen enorm.  
Maar dat vrije verkeer zorgt tegelijk ook voor administratieve complicaties – voor werkgevers, werknemers, belastingdiensten en andere overheden.
 
KPMG (Roemenië) inventariseerde de regelingen voor en rond het minimumloon in Europa. Wist u dat het enige land zonder wettelijk minimumloon in onze streken …. Zweden is? 
 
Lees hoe hoog het is in elk land, hoe die hoogte bepaald wordt en welke boetes overheden uitdelen als werkgevers zich niet aan de regels houden. 
 
Gerelateerde artikelen