Minachting voor wet- en regelgeving kost banken honderden miljarden

Zestien wereldbanken betaalden tussen 2010 en 2014 bijna 300 miljard aan boetes, schikkingen en reserveringen voor overtreding van de wet.
Britse onderzoeker CCP inventariseerde hoeveel geld de grootbanken (u weet wel, too big to fail) de afgelopen jaren aan boetes en schikkingen hebben moeten betalen, en voor hoeveel deze instellingen aan voorzieningen hebben gereserveerd voor het geval ze in lopende procedures nog meer strafbetalingen opgelegd krijgen.
 
Op de website van de ‘Conduct, Culture,People’ Research  Foundation Vindt u een opsomming van de bedragen die banken als  Bank of America, JP Morgan, Citigroup, RBS en Deutsche Bank tussen 2010 en 2014 hebben moeten betalen c.q. reserveerden. De boetes werden vooral uitgeschreven door Amerikaanse toezichthouders. Boetes van meer dan een miljard dollar zijn inmiddels in heel normaal, zo meldt ook de Financial Times.  Nederlandse banken waren voor CCP blijkbaar de moeite van een apart onderzoek niet waard, maar we weten natuurlijk dat ook onze zo vertrouwde Rabobank kort geleden nog voor bijna een miljard het Libor-schip is ingegaan. 
 
Het onrustbarende persbericht met samenvattende infographic vindt u via ccp-research-foundation/.
Gerelateerde artikelen