Miljoenenboete voor ontduiken sancties tegen Rusland

Het Nederlandse Dieseko leverde bouwmachines voor bouw van de Krimbrug.

De Nederlandse leverancier van bouwmachines Dieseko uit Sliedrecht moet de Staat bijna 1,8 miljoen euro betalen om illegale hulp bij de bouw van de Krimbrug. Die verbindt Rusland met het illegaal geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim. Door heimachines te leveren voor de bouw, schond het in Sliedrecht gevestigde bedrijf internationale sancties tegen Rusland die sinds 2014 golden.

  • Het Open Ministerie heeft Dieseko uit Sliedrecht een boete opgelegd buiten een rechtszaak om
  • De boete is 180.000 euro, de rest is de winst die Dieseko illegaal boekte op het brugproject
  • Sancties van de Europese Unie zijn van kracht sinds 2014 
  • Dieseko heeft goed meegewerkt aan het onderzoek

Het Openbaar Ministerie heeft Dieseko de geldstraf opgelegd zonder dat daar een rechtszaak aan voorafging. Daarbij geldt 180.000 euro als boete. De overige 1,6 miljoen euro ziet het OM als de winst die Dieseko illegaal behaalde door mee te helpen aan de bouw van de Krimbrug.

In 2014 voerde de Europese Unie sancties in tegen Rusland die het verboden om in veel gevallen goederen of technische diensten te leveren aan personen of bedrijven op de Krim. Het OM noemt het kwalijk dat Dieseko tussen 2015 en 2016 toch heimachines leverde voor de bouw van de Krimbrug, omdat het bedrijf daarmee internationale sancties heeft genegeerd.

Strenger controleren

Dat Dieseko de strafzaak buiten de rechter om kon afhandelen, had er volgens het OM onder andere mee te maken dat het bedrijf goed meewerkte met het onderzoek. De leverancier van bouwmaterieel beloofde ook strenger te controleren of opdrachten wel aan internationale wetgeving voldoen. Ook kwam er een gedragscode voor personeel.

Dieseko zegt de overtreding te betreuren en betuigt spijt. “Wij willen bij Dieseko volgens de geldende regels en met een scherp afgesteld moreel kompas onze machines met technische ondersteuning naar eer en geweten over de hele wereld aanbieden. Dat is bij dit project helaas niet gebeurd. Dat betreuren wij en keuren wij ten zeerste af. Wij bieden hiervoor onze oprechte excuses aan”, reageert topman Raymonde Wagemaker op de site van het bedrijf.

Meer bedrijven bestraft

Meer Nederlandse bedrijven zijn de afgelopen jaren bestraft voor hulp bij de bouw van de Krimbrug, die voor de Russen ook een belangrijk symbool is voor de inlijving van het schiereiland. Na berichtgeving van De Gelderlander kwamen aanklagers die overtredingen op het spoor.

Tot nu toe hebben zes bedrijven en tien personen boetes betaald voor illegale hulp bij de bouw van de brug zonder oordeel van de rechter. Daarnaast wil het OM een bedrijf en een aantal personen voor de rechter dagen. (ANP)

Verzwaring sancties tegen Rusland raakt ook accountants

Gerelateerde artikelen