Miljardenboete voor Zwitserse bank UBS

De Zwitserse bank UBS heeft een boete gekregen van ruim 3,7 miljard euro in een Franse belasting- en witwaszaak.

Ook moet het financiële concern 800 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan de Franse staat. Volgens de rechter in Parijs heeft UBS rijke Fransen geholpen bij het ontduiken van belasting door het geld op geheime Zwitserse bankrekeningen te zetten.

Het gaat om een zaak die de bank al jaren achtervolgt. Volgens de rechter betreft het “criminele wandaden van uitzonderlijk ernstige aard'', vandaar dat de straf zo hoog is uitgevallen. De bank zou ook een rol hebben gespeeld bij het witwassen van het geld.

UBS is het niet met het vonnis eens en gaat in beroep. Naar eigen zeggen hebben de Zwitsers geen enkele wet overtreden. De rechter zou Franse wetgeving hebben toegepast op handelingen van de bank in Zwitserland, en dat klopt volgens UBS niet.

Frankrijk treedt al langer hard op tegen belastingfraude via Zwitserland. Eerder resulteerde dit onder meer in een schikking ter waarde van 300 miljoen euro met de Britse bank HSBC. De Franse oud-staatssecretaris Jérôme Cahuzac (Begroting) moest zelfs een paar jaar de cel in omdat hij spaargeld voor de fiscus verborgen hield.

De Franse tak van UBS heeft los van de megaboete voor UBS als geheel ook nog een eigen boete gekregen, van 15 miljoen euro. Het onderdeel werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de verboden praktijken van het moederconcern uit Zürich.

Gerelateerde artikelen