Miljarden vaten schaalolie verdwijnen in boekhoudkundig niets…

Alleen al Chesapeake Energy Corp. moet het equivalent van 1,1 miljard vaten olie uit de boeken gummen.
De Amerikaanse schaaloliesector verkeert in zwaar weer. De oliereserves die in de boeken zijn opgenomen worden in snel tempo afgeschreven vanwege de lage olieprijsvan minder dan $ 40 per vat.
 
Nadat de sector jaren uitgebreid gelobbyd had om de ondergrondse voorraden op de balans te mogen meenemen, wordt deze nu gedwongen te erkennen wat de investeerders al lang beseffen: dat de meeste schaalolie-boringen alleen maar geld zouden kosten, als ze in productie genomen zouden worden.
 
Bedrijven als Chesapeake, opgericht door fracking-pionier Aubrey McClendon, dwongen de SEC destijds in 2009 om de accounting-regelgeving aan te passen, waardoor de oliereserves in nog niet ge-exploiteerde gebieden als assets op de balans konden worden opgenomen. Er werd slechts één voorbehoud tegenover gesteld: die reserves moesten wel binnen vijf jaar aangebroken worden en tegen een bepaalde winstgevende prijs. Beide bleken onmogelijk. 
 
Inmiddels zijn we 5 jaar verder en de miljarden vaten olie die geboekt staan verdwijnen met miljoenen tegelijk in het boekhoudkundig niets… 
 
Gerelateerde artikelen