Middelbare scholier zag wat Deloitte en S&P ontging

17-jarige voorspelde ondergang Spaanse energiegigant Abengoa in economie-werkstuk.
Pepe Baltá koos Abengoa als onderwerp voor zijn verplichte economie-werkstuk in de laatste klas van de middelbare school in Barcelona. Toen hij de boeken van het (wind- en zonne)energiebedrijf bestudeerde, vielen hem enkele overduidelijke discrepanties en omissies op – die blijkbaar de controlerend accountant Deloitte ontgaan waren. Net als ratings agency Standard & Poor’s trouwens, dat de kredietwaardigheid van Abengoa juist verhoogde.  
 
Pepe eindigde zijn werkstuk, 18 pagina’s met als titel Analytical report on Abengoa, 2012 and 2013, met de opmerking: “Als Abengoa niet snel maatregelen neemt, zal het op korte termijn failliet gaan.”.
Een jaar later dreigt  de groene-energiereus inderdaad ten onder te gaan. 
 
Baltá is nu 18 jaar oud en studeert inmiddels medicijnen. Hij is (niet) verbaasd dat gebeurde wat hij al voorspeld had. “Als je naar de cijfers keek zag je dat Abengoa véél schulden had en heel weinig assets. En verlies werd gepresenteerd als winst. Ik begreep niet hoe dat mogelijk was.”
 
Abengoa (27.000 werknemers wereldwijd) vroeg vorige maand uitstel van betaling aan, zuchtend onder een schuldenlast van ca € 9 miljard ( die na een faillissement kan oplopen tot € 25 miljard, vreest het Spaanse ministerie van Financiën). Deloitte, de auditor, sloeg pas in november een beetje alarm. 
 
Desgevraagd zegt Baltá dat noch Abengoa noch Deloitte hem gevraagd heeft bij hen in dienst te komen…
 
Gerelateerde artikelen