Microsoft ontloopt met APA met Britse belastingdienst minstens €130 miljoen aan belasting

Via een geheim Advanced Pricing Agreement met HMRC betaalt Microsoft in het VK nauwelijks € 20 miljoen vennootschapsbelasting.
The Sunday Times heeft uitgedokterd, dat Microsoft UK dank zij een geheime APA overeenkomst met de Britse belastingdienst bijna alle winst in dat land gegenereerd kan doorsluizen naar Microsoft Ierland (dat een jaaromzet van ca £2,3 miljard ofwel ruim 3 miljard euro opgeeft).
 
Advanced pricing agreements (APA) zijn net als Advanced Tax Rulings (ATR) afspraken die een onderneming of concern vóóraf maakt met de belastingdienst, om vast te stellen of bijv. een beroep op de deelnemingsvrijstelling mogelijk is of hoe de transfer pricing op intercompany transacties op voor de belastingdienst acceptabele wijze is vormgegeven.
In ons land sluiten ondernemingen dergelijke confidentiële overeenkomsten met het APA/ATR-team in Rotterdam. Het APA-/ATR team is landelijk competent voor het geven van zekerheid vooraf voor de onderwerpen die genoemd zijn in de APA/ATR-besluiten (APA-Besluit, 12 juni 2014 DGB 2014/3098, ATR-besluit 12 juni 2014 DGB 2014 3099). Meestal zijn dergelijke afspraken voor enkele jaren geldig. 
Volgens de Times heeft HMRC meer dan 140 van dergelijke afspraken gemaakt. In ons land zijn dergelijke cijfers zoals gewoonlijk “niet direct beschikbaar dus niet te geven” .
 
Microsoft heeft ruim 11 miljard aan revenue gegenereerd in het VK sinds 2011 volgens deze afspraak naar Ierland overgeheveld, waar de vennootschapsbelasting in plaats van 20% slechts 12,5% is.
De betreffende APA met HMRC is geldig tot en met 2017, en beschrijft een netwerk van ondernemingen dat uiteindelijk eindigt bij een vennootschap genaamd RI holdings, gevestigd op de Bermuda’s.
Een en ander is natuurlijk geheel volgens de huidige wetgeving.
Zowel BEPS als de EU willen dat de inhoud (en daarmee de grensoverschrijdende impact) dergelijke afspraken tussen landen uitgewisseld wordt. Hoewel de meeste politici hert daar met de mond mee eens zijn, blijken de meeste landen er in de praktijk geen behoefte aan te hebben.
 
Gerelateerde artikelen