Meeste landen wachten af, alleen Europa lijkt BEPS te omarmen
Hoewel veel politici met de mond BEPS verwelkomen, blijken de meeste regeringen vooral de vennootschapsbelasting te verlagen. Algemeen is namelijk de verwachting dat BEPS de belastingdruk zal verhogen.
Uit onderzoek van EY, waarvan de resultaten zijn samengevat in de Outlook for global tax policy in 2016, blijkt dat vooral in Europa stappen gezet worden om een eigen interpretatie van BEPS te implementeren – terwijl de rest van de wereld vooral afwacht wat anderen doen.
Het EY-rapport werd opgesteld op basis van de reacties van fiscalisten in 38 verschillende landen. De meeste landen moeten nog beginnen aan de lokale vertaling en implementatie van de meeste van de 15 BEPS-actiepunten. In plaats daarvan lijkt 34% alvast te kiezen voor verlaging van de vennootschaps-belasting (vorig jaar nog maar 16%), terwijl 45% helemaal niets doet.
De Europese Commissie doet wel haar best om EU-breed tot consistente belastinghervormingen te komen. Zo implementeren nu wereldwijd 14 landen op enigerlei manier Actiepunt 2, Neutralisering van hybride mismatchstructuren, en 12 daarvan zijn lidstaten.
De roep om meer fiscale transparantie en bredere informatieverstrekking door bedrijven over hun fiscale praktijken (Actiepunt 13) blijkt bij 69% hoog op de prioriteitenlijst te staan. In, of liever door Europa wordt vooral harmonisatie binnen de EU als ‘bijwerking’ te worden nagestreefd.
Dat streven wordt echter gefrustreerd omdat veel lidstaten al op eigen houtje invulling proberen te geven aan BEPS, waarbij niet zelden bescherming van de fiscale concurrentiekracht de belangrijkste drijfveer lijkt te zijn.