Meerderheid van multinationals weigert te verschijnen voor EU tax hearings

Slechts een op de vier multinationals die uitgenodigd werden om deel te nemen aan EU tax hearings blijkt bereid om aan dat verzoek gevolg te geven.
Veel van de andere zeggen dat ‘lopende onderzoeken’ het niet opportuun maken om bij de hoorzittingen aanwezig te zijn, laat staan eraan deel te nemen. 
 
De Special Committee on Tax Rulings (TAXE) van het Europees Parlement heeft in het kader van de strijd tegen agressieve belastingontwijking door multinationals  17 ondernemingen uitgenodigd om voor de commissie te verschijnen en uitleg te geven over hun fiscaal beleid en praktijk.
 
Slechts vier van de zeventien zijn komen opdagen, Airbus, Total, SSE en BNP Paribas. De overige dertien ondernemingen weigerden, vanwege ‘ongoing investigations’ (Amazon, Fiat Chrysler Automobiles, Anheuser-Busch InBev en HSBC Bank) of zonder opgaaf van redenen. Dat waren Walmart, Walt Disney Company, Ikea, Coca-Cola Company, Facebook en Philip Morris.
 
Barclays Bank Group weigerde eveneens, maar zei daarbij dat zij ‘remained open to reply to any specific questions’. Google weigerde eveneens, maar meldde best bereid te zijn om (schriftelijk) informatie te overhandigen die hun beleid ter zake zou uitleggen en onderbouwen. McDonald’s excuus was dat het verzoek “samenviel met een interne heroriëntatie en vragen vanuit de Europese Commissie.”
 
Mee informatie pver de TAXE hearings is hier in te zien. 
Gerelateerde artikelen