Meer fusies en overnames in de accountancy

Adviesbureau Full Finance heeft over 2014 meer fusies, overnames en samenwerkingen in de accountancy genoteerd dan in 2013. In 2014 waren dat er zo'n 60, tegenover ongeveer 50 in 2013. De prijzen lagen echter laag.

Elk jaar brengt Full Finance Consultants de bekende transacties in kaart en schetst wat de ontwikkelingen zijn. Volgens een artikel op basis van het laatste onderzoek van het bureau is de accountancy nu ‘een kopersmarkt’: "De wijze waarop de deal wordt vormgegeven en of bijvoorbeeld onroerend goed wordt overgenomen wordt door de kopende partij bepaald. Ook de hoogte van de goodwillprijs wordt door de bril van de koper vastgesteld. Voor synergievoordelen wordt niet meer betaald en ook niet voor omzet van klanten die als gevolg van de overname wegvallen." 

Wel wordt er nog steeds goodwill betaald. "De laagst bekende prijs uit 2014 is 0,3 maal de omzet. Dergelijke prijzen worden betaald voor kantoren die er slecht voorstaan. Going concern is er vaak geen sprake van winst, maar de betreffende kopers zien mogelijkheden om na integratie winst te kunnen behalen met de portefeuille." De hoogst bekende prijs is 1,0, schrijft Arjen Schutte van Full Finance. Hij constateert verder dat vennoten meer discussiëren over wat de hoogte van de goodwill zou moeten zijn. "In de tijd dat men ervan uitging dat de goodwill altijd wel werd terugverdiend leidde dat ook zelden tot problemen. Nu de winsten van een deel van de kantoren afnemen vragen toetreders en voortzetters zich vaker af of ze de goodwill wel kunnen terugverdienen en financieren. In 2013 en 2014 leidde dit bij uittredingen nogal eens tot escalaties waarbij een arbiter of rechter de prijs moest vaststellen."

Opvallend aan het overzicht met deals is dat er meer top-30-kantoren bij zijn dan eerder terwijl die volgens Schutte meer beren op de weg zien bij het doen van een overname. Dergelijke aansluitingen gaan daarom regelmatig met enige reorganisatie gepaard.

Samenwerkingen met branchevreemde organisaties als kredietbemiddelaars komen meer voor. Het zijn vooral de grotere kantoren die invulling willen geven aan de behoefte die klanten hebben om krediet te kunnen verkrijgen. "Partijen spelen in op de moeite die ondernemers hebben om – gezien het veranderende financieringsklimaat – kredieten op de traditionele wijze te verkrijgen."

Voor 2015 verwacht Full Finance een lichte daling ten opzichte van 2014. 

Gerelateerde artikelen