‘Meer fraude bij verenigingen en stichtingen door falende controle banken’

In het eerste halfjaar van 2016 is er bij verenigingen en stichtingen voor 4 miljoen euro gefraudeerd. Dat is veel meer dan voorgaande jaren. In 2015 was de schade over het hele jaar 5,7 miljoen, het jaar daarvoor 5,5 miljoen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Kascommissiegids.nl, die jaarlijks onderzoek doet naar frauderende bestuursleden. Maarten den Ouden van Kascommissiegids.nl verwacht dat het aantal fraudegevallen de komende jaren verder zal stijgen, doordat banken bij overboekingen niet meer controleren of naam en rekeningnummer met elkaar corresponderen.

Voor kwaadwillende penningmeesters is het daardoor nog makkelijker dan voorheen om fraude te plegen, omdat medebestuurders en kascommissies niet kunnen zien aan wie de betalingen daadwerkelijk zijn gedaan, stelt hij. In 2015 kwamen er in totaal veertig fraudegevallen bij stichtingen en verenigingen aan het licht. Aan het eind van het eerste halfjaar van 2016 staat de teller al op 33.

De Consumentenbond herkent het beeld en stelt dat het probleem breder is. Banken kunnen controleren of de combinatie van naam en bankrekening klopt, maar doen dat vaak niet. ‘Dus je kunt onder naam begunstigde ‘Knabbel en Babbel’ invullen, maar het geld overmaken naar jezelf’, zegt een woordvoerster.

Daardoor is het ook voor criminelen gemakkelijk om mensen geld af te troggelen. Dat gebeurde eerder met nepboetes die afkomstig leken van het Centraal Justitieel Incasso Bureau, aldus de bond. Ook gebeurt het soms dat mensen per ongeluk een verkeerde overboeking doen en vervolgens naar hun geld kunnen fluiten. Zo is er een zaak bekend waarbij een man dacht 15.000 euro over te maken naar een familielid, maar dat bedrag werd door een verkeerd nummer op de rekening van iemand anders gestort die ermee vandoor ging.

Betaalvereniging Nederland, de organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid en de efficiency van het betalingsverkeer, ziet geen heil in een naam-nummer-controle. ‘Als een penningmeester de zaak wil flessen, lukt hem dat toch wel. Zo’n controle is dus, los van het feit dat het logistiek zeer complex is, geen garantie,’ zegt een woordvoerder. De banken onderzoeken volgens hem nu wel hoe vaak verkeerde overboekingen voorkomen en wat daar eventueel tegen gedaan kan worden.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen