Meer dan 1.000.000 Amerikanen hebben een buitenlandse bankrekening

Dat wil zeggen, meer dan een miljoen belastingplichtigen hebben inmiddels het bestaan van die rekening aan de IRS gemeld.
Elke Amerikaanse expat is nu wel op de hoogte, of zou dat moeten zijn, van de eisen die de FATCA-wetgeving stelt. 
Maar dat is niet de enige regelgeving waarmee Amerikanen met buitenlandse tegoeden te maken hebben: er is ook nog zo iets als de Report of Foreign Bank and Financial Accounts, kortweg FBAR. En ook die wet kent zware sancties, in het geval men niet compliant blijkt te zijn.
 
De verplichting tot het indienen van een FBAR-aangifte geldt voor elke Amerikaanse belastingplichtige, die een belang heeft in, tekengerechtigd is of anderszins beschikt over buitenlandse bankrekeningen met een tegoed dat ‘op enig moment in 2015’ een waarde van >$10.000 heeft bereikt. De FBAR Form 114 formulieren dienen vóór 30 juni as. digitaal te worden ingediend bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCen) via de BSA E-Filing System website.
 
In 2015 kwamen bij FinCen 1.163.229 FBARs binnen, 8% meer dan in 2014. Ook het aantal FATCA-filings, met/van IRS Form 8938, Statement of Specified Foreign Financial Assets, groeit elk jaar, in 2015 waren dat er ruim 300.000. De drempelbedragen voor FATCA zijn aqanzienlijk hoger dan die voor FBAR, vanaf $50.000. 
 
Vraag op tijd uw expat-cliënt naar eventuele FBAR-verplichtingen!
 
Gerelateerde artikelen