Meer accountantskantoren failliet

Het aantal uitgesproken faillissementen onder administratieve dienstverleners zoals accountants steeg in het eerste kwartaal met 75 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Er gingen 21 bedrijven failliet; dit was het hoogste aantal in de afgelopen 5 jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend in de Kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening, eerste kwartaal 2015.

Bij de rechtskundige dienstverleners ligt het aantal faillissementen standaard een stuk lager. Hier gingen het afgelopen kwartaal slechts 3 bedrijven failliet: een forse daling ten opzichte van het voorgaande kwartaal waarin 9 bedrijven over de kop gingen. In het eerste kwartaal van 2015 telde de administratieve dienstverlening ruim 30.000 bedrijven en de rechtskundige dienstverlening bijna 16.000 bedrijven.

Opleving accountants van korte duur

In het eerste kwartaal van 2015 daalde de omzet in de administratieve dienstverlening, waaronder de accountants, met 1,6 procent. De opleving in het vorige kwartaal, waarin de omzet met 1,7 procent toenam, heeft hiermee geen vervolg gekregen. Op jaarbasis daalt de omzet van de administratieve dienstverleners al 5 jaar op rij. Binnen de administratieve dienstverlening vormen de (register)accountants, boekhoudkantoren, belastingconsulenten en overige administratiekantoren de belangrijkste dienstverleners. Bij de rechtskundige dienstverleners steeg de omzet in het eerste kwartaal met 4,1 procent vergeleken met een jaar eerder. Dit was de achtste omzetstijging op rij. Wel is de stijging nu lager dan in het voorgaande kwartaal waarin de omzet nog met bijna 6 procent toenam.

Sterke omzetgroei zakelijke dienstverleners

Gemiddeld hebben zakelijke dienstverleners in het eerste kwartaal de omzet met 5,9 procent zien stijgen in vergelijking met een jaar eerder, de sterkste groei sinds eind 2008. Daarmee was de groei sterker dan in de voorgaande vijf kwartalen, toen de omzet van zakelijke dienstverleners als uitzenders, architecten, reclamebureaus en schoonmakers met gemiddeld 3,3 procent toenam. In bijna alle branches in de zakelijke dienstverlening groeide de omzet in het afgelopen kwartaal. Alleen accountants- en reclamebureaus deden het minder; hun omzet nam met respectievelijk 1,6 en 0,6 procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het CBS meldde verder dat het vertrouwen onder zakelijke dienstverleners aan het begin van het tweede kwartaal opnieuw positief was, maar wel iets gedaald. Vorig kwartaal lag het vertrouwen op de hoogste stand in bijna vier jaar. Het ondernemersvertrouwen is nu al anderhalf jaar positief, geholpen door de betere economische omstandigheden en de groeiende omzet in 2014.

Gerelateerde artikelen