Mazars herroept stresstest voor cryptobeurs Binance

Accountants bang voor reputatie na uitvoeren proof of reserves.

Er zijn grote zorgen dat ook cryptobeurs Binance op omvallens staat, in navolging van cryptobeurs FTX. Er zou al voor miljarden dollars uit het bedrijf zijn weggevloeid na opnames door klanten. 

Het laatste nieuws is dat Mazars de proof of reserves terugtrekt, een procedure, die inzicht biedt in de gecentraliseerde digital asset-reserves via een verifieerbare audit. Mazars zou ook voor andere crypotbeurzen een proof of reserves hebben opgesteld, zoals Crypto.com en Kucoin. Dit om nerveuse beleggers gerust te stellen.

Vrijdag zei Mazars dat het zijn activiteiten voor het verschaffen van zekerheid over financiële reserves had gestaakt. Volgens het accountantskantoor was dit omdat de rapportage verkeerd kon worden uitgelegd.

De Financial Times berichtte dat Mazars zich ook terugtrok vanwege de grote aandacht in de media voor cryptobeurzen. Een proof of reserves door een accountantskantoor van naam en faam is voor cryptobeurzen een belangrijk instrument om financieel vertrouwen te winnen een ‘bankrun’ op het platform te voorkomen. 

Een proof of reserve is veel beperkter van omvang dan een controle van de rekeningen en is veel minder robuust. Voor een proof of reserves volgt een accountant procedures die met het bedrijf in kwestie zijn afgesproken, zonder dat de zuiverheid ervan gegarandeerd is. De accountant geeft daarom geen zekerheid over oordeel over de cijfers, zoals bij wettelijke controle.

Het besluit van Mazars om het werk voor Binance en andere cryptobeursen op te schorten, zou niet zijn ingegeven door specifieke financiële problemen, aldus de Financial Times. Het werk van Mazars zou zo beperkt zijn, dat er amper oog was voor de financiële positie van de cryptobeurzen in kwestie. 

Mazars zou vooral bang zijn dat het de volle laag krijgt door dit soort rapporten op te stellen over een onstuimige sector, ook al stelt het allerlei nuances in de kleine lettertjes. De Financial Times haalt bronnen aan binnen Mazars die het dom en naïef vonden dat het accountantskantoor zich met dit werk inliet.

Binance zei dat het Mazars-rapport een "aanvullende validatie" was dat de activa van de cryptobeurs gelijk waren aan of groter waren dan de verplichtingen aan klanten. "In de afgelopen week heeft Binance een stresstest doorstaan die de gemeenschap buitengewoon gerust zou moeten stellen dat hun geld veilig is", aldus Binance. Het bedrijf stelt dat het meer dan 60 miljard dollar aan activa bezit, genoeg om geldopnames door klanten te honoreren. 

 

Gerelateerde artikelen