Markt voor AI verdubbelt tot ruim 1,2 biljoen dollar

De markt voor AI wordt drie keer zo groot als de totale IT-markt.

De AI-markt groeit de komende vijf jaar van 540 miljard dollar tot 1.270 miljard dollar. Dit is driemaal zoveel als de totale IT-markt. Dat blijkt uit een studie van Europese technologieconsultant Sopra Steria. AI maakte in 2023 nog zes procent uit van de wereldwijde IT-markt. In 2028 zal dat volgens de studie tien procent zijn. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Toch zijn er ook aanzienlijke uitdagingen bij het opschalen van AI-oplossingen, zo stelt de studie. Momenteel haalt slechts één op de zeven algoritmes de productiefase. Om AI succesvol op te schalen, doet Sopra Steria de volgende aanbevelingen:

  • Bouw verder op ervaring die complementariteit van ‘Predictive AI’ en ‘Generative AI’ benutten
  • Moderniseer data/AI-technologieplatformen om grote volumes ongestructureerde of synthetische data te beheren
  • Introduceer nieuwe AI-algoritmes, waarbij traceerbaarheid en schaalbaarheid worden gewaarborgd.
  • Ontwikkel AI-vaardigheden van medewerkers, om de adoptie van nieuwe tools in de hele organisatie te bevorderen.
  • Marktanalyse voor allocatie van investeringen

[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

  • AI voor Machines: Industriële AI maakt efficiënte werking van fabrieken en toeleveringsketens mogelijk en groeit naar verwachting tot 330 miljard dollar in 2028 (13% jaarlijkse groei). De technologie ‘digitale twins’ zal hierin leidend zijn.
  • AI voor Processen: Naast end-to-end automatisering kunnen nieuwe AI-tools ook worden gebruikt om anomalieën of fraude beter op te sporen. Deze categorie zal naar verwachting in 2028 pieken op 390 miljard dollar (18% jaarlijkse groei).
  • AI voor Mensen: Beslissingsondersteunende tools en virtuele assistenten hebben een voorspelde groei van 130 miljard dollar naar 380 miljard dollar in 5 jaar tijd (24% jaarlijkse groei).
  • AI voor Software: Tools voor het automatiseren van IT-ontwikkeling, ondersteuning bij het genereren van code en de groeiende interesse in codetoepassingen zal naar verwachting tegen 2028 verdrievoudigen tot 170 miljard dollar (25% jaarlijkse groei). [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Onderzoek: ‘Bedrijven steeds banger voor gebruik van AI’

 

Gerelateerde artikelen