Margaret Hodge: maak belastingen minder complex en transparant, en verbeter de belastingmoraal
De voormalige voorzitter van de Britse Public Accounts Committee pleit voor een fundamentele herziening van de (Britse) belastingwetgeving en voor ‘better, clearer and fewer laws’.
Mevrouw Hodge wijst vooral naar het fenomeen ‘aftrekposten en vrijstellingen’ als een systemische bron van misbruik en belastingontduiking, die alleen maar leidt tot onnodige complexiteit en intransparantie. De manier waarop we dezer dagen belastingsystemen denken te moeten inrichten is veel te ingewikkeld en zeker voor de gewone burger niet te bevatten, laat staan begrijpen.
Rijken en ondernemingen zouden meer moraliteit in hun houding tegenover belastingen moeten tonen. Het bedrijfsleven zou faire belastingbetaling een kernpunt van zijn MVO-agenda moeten maken – waarbij de praktijken als die van Google, Starbucks, Apple en andere multinationals als afschrikwekkend voorbeeld gelden.
En, stelt Dame Margaret, juist financiële adviseurs en accountants hebben hier een grote morele verantwoordelijkheid. Zij zouden zich moeten toeleggen op het volgen van de geest van de wet, in plaats van ruimte te zoeken tussen de lettertjes daarvan. Maar ook op de overheden heeft zij felle kritiek: die zijn veel te laks en voorzichtig in het bestrijden van dergelijke praktijken, vooral van de grote machtige bedrijven en kantoren. Meer publiekelijke ‘naming and shaming’ lijkt voorshands noodzakelijk om veranderingen af te dwingen, en dat is eigenlijk onacceptabel in een beschaafde maatschappij.
Vlaktaks, misschien?