Managen van ABC-risico’s in de supply chain

De verantwoordelijkheid voor de controle op en het actief tegengaan van witwassen en corruptie beperkt zich al lang niet meer tot de eigen organisatie, maar tot de compliance van alle ketenpartners.
In zowel Europa als de US groeit de aandacht voor het tegengaan van omkoperij, witwassen en het betalen van onduidelijke intermediairs. De Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), de EU corruptiebestrijdingsmaatregelen en de UK Bribery Act betekenen alle dat een onderneming die buiten de landsgrenzen activiteiten ontplooit ook accountable is voor ( deelname aan) omkoperij en corruptie in die andere landen. Die organisatie kan bovendien ook aangeklaagd worden op basis van OESO-richtlijnen en plaatselijke wetgeving. 
 
Omdat naast de groeiende aandacht ook de handhaving verscherpt wordt, groeien de ABC-risico’s en daarmee ook de verantwoordelijkheid van de accountant, die de compliance van de organisatie weegt en bewaakt.
 
Naast simpele checklists zoals die van Transparency International verschijnen er steeds meer hulpmiddelen. Zo komt Reuters Thonson vandaag met een white paper Examining Anti-Bribery & Anti-Corruption Practices in the Supply Chainhier te downloaden.
Gerelateerde artikelen