Luxemburg: btw-perikelen

BTW op bestuurdersvergoedingen, ook bij natuurlijke personen; BTW-vrijstelling voor diensten van verenigingen aan leden te breed.

De Luxemburgse belastingdienst maakte vorige week een eind aan de rechtsonzekerheid, die in het groothertogdom bestond over het al dan niet aan btw onderworpen zijn van de vergoedingen die aan bestuurders van vennootschappen worden uitgekeerd. In een langverwachte circulaire wordt de kwestie vanaf 1 januari 2017 verhelderd: ongeacht of het gaat om een natuurlijke, dan wel een rechtspersoon bestuurder, de vergoedingen die een bestuurder van een vennootschap verkrijgt voor zijn prestaties als bestuurder, zijn aan de btw onderworpen.

Voor het Europese Hof van Justitie eist Advocaat Generaal Kokott veroordeling van de Luxemburgse regeling waarbij diensten, verleend aan de leden van een ‘onafhankelijke groep personen’ per definitie vrijgesteld zijn van BTW-heffing.

De EU BTW-richtlijn stelt weliswaar bepaalde diensten vrij, die door een groep aan de leden geleverd worden, om te voorkomen dat deze ‘downstream’ onaanvaardbaar duur worden voor de leden – die deze btw immers niet kunnen terugvorderen. Maar daarbij gelden strikte voorwaarden, en de ruime voorwaarden die Luxemburg hanteert zijn strijdig met de richtlijn, vindt de advocaat-generaal.

 Ook in ons land speelde dit voorjaar een dergelijke kwestie rond watersportverenigingen.

tax-news

Gerelateerde artikelen