Long-term incentive plans voor CEO’s “schadelijk voor de onderneming”

Onafhankelijke deskundigen willen dat er een einde komt aan de ridicuul hoge beloning van CEO’s van grote bedrijven, op grond van ‘marktconforme’ beloningspakketten.
Dank zij zogenaamde ‘long term incentive plans’ zijn CEO’s van grote beursgenoteerde ondernemingen de laatste jaren erin geslaagd, elk jaar (tientallen) miljoenen aan salaris bijeen te harken. Dat moet maar eens afgelopen zijn, aldus een commissie samengesteld door het Britse High Pay Centre – geen linkse denktank. 
 
In hun rapportage over een meer dan een jaar durend onderzoek stelt de commissie dat “we eindelijk eens moeten durven erkennen dat dergelijke LTIP’s fundamenteel niet deugen; en dat het hoog tijd wordt dat er een eind komt aan die gewoonte om CEO’s te betalen op basis van metrieken die alleen korte-termijn doelen bevorderen, en voor de onderneming in kwestie onaanvaardbare risico’s met zich mee brengen. In elk geval is er geen enkele link te ontdekken tussen dergelijke beloningen en de performance van het bedrijf, niet in de laatste plaats omdat er altijd vergeleken wordt met ‘peer’ ondernemingen die het vaak nog slechter doen.”
 
Door LTIP beloningspakketten zijn de directies van FTSE 350 bedrijven sinds 2000 ruim 2,5 maal zoveel gaan verdienen. 
Meer details en het rapport zelf via highpaycentre.org/ .
Gerelateerde artikelen