Simplicate: ‘Omzet accountants groeit (licht)’

Accountants groeien door innovatie en klantgericht advies

Accountants- en administratiekantoren met 5 tot 100 fte noteren een lichte groei in hun omzet per fte, wat op langere termijn significante financiële gevolgen kan hebben voor zowel bedrijven als accountants zelf. Dat blijkt uit een bericht van Simplicate.

  • omzet accountancy licht gestegen tot € 129.000 per fte
  • kleine kantoren behalen hogere productiviteit dan grotere
  • technologie cruciaal voor verdere groei in de sector

In het afgelopen jaar is de omzet per fte gestegen met 6,6%, wat uitkomt op een gemiddelde van € 127.965. Dit cijfer ligt iets boven de inflatie van 3,2% in dezelfde periode, gemeten tussen juli 2023 en juni 2024. Deze gegevens komen uit de Benchmark Reports van Simplicate, waarin meer dan 1.500 zakelijke dienstverleners in Nederland werden onderzocht, waaronder accountantskantoren die een gemiddelde omzet van € 129.000 per fte per jaar behaalden.

“Een opvallende trend binnen de accountancybranche is de verschuiving naar adviesdiensten, waarbij bedrijven niet alleen op zoek zijn naar financiële expertise maar ook naar strategisch advies over bedrijfsvoering, belastingen en investeringen.”

Omzet en productiviteit

Naast de omzetgroei valt op dat de productiviteit van accountants- en administratiekantoren bijzonder hoog blijft. Volgens het onderzoek onder meer dan 400 kantoren blijkt dat de gemiddelde productiviteit op 73% ligt. Voor de top 20% van de kantoren is dit zelfs 86%, wat betekent dat zij een groot deel van hun tijd kunnen besteden aan klanten. Administratiekantoren scoren net iets beter dan accountantskantoren met respectievelijk 75% en 72% productiviteit. Kleine kantoren (5-10 fte) doen het ook net iets beter met 75% vergeleken met 71% voor grotere kantoren (20-100 fte).

Arbeidsmarktkrapte

Een mogelijke verklaring voor deze cijfers is de combinatie van een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en een toenemende vraag naar adviesdiensten binnen de accountancybranche. Dit verhoogt de werkdruk, maar biedt tegelijkertijd kansen om de facturering en daarmee de omzet per medewerker te verhogen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

Kansen voor kleinere kantoren en adviesdiensten

Kleinere accountantskantoren blijken beter te presteren qua productiviteit, wat mogelijk samenhangt met een efficiëntere bedrijfsvoering. Vooral kantoren met 5 tot 10 medewerkers halen hogere scores dan hun grotere concurrenten. Deze kleinere kantoren hebben door hun flexibele structuur vaak een beter vermogen om zich snel aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften.

Een opvallende trend binnen de accountancybranche is de verschuiving naar adviesdiensten, waarbij bedrijven niet alleen op zoek zijn naar financiële expertise maar ook naar strategisch advies over bedrijfsvoering, belastingen en investeringen. Dit verschuift het verdienmodel van de branche steeds meer richting consultancy, wat op lange termijn een blijvende bron van omzetgroei kan zijn. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Schaalvoordelen versus flexibiliteit in de markt

De schaalgrootte van een accountantskantoor lijkt zowel voor- als nadelen te hebben. Grotere kantoren (met 20 tot 100 fte) hebben toegang tot meer middelen en kunnen grotere klanten bedienen, maar lijken in het onderzoek van Simplicate minder flexibel te opereren dan hun kleinere collega’s. Dit verschil kan impact hebben op hun vermogen om snel in te spelen op de vraag naar maatwerkdiensten en gepersonaliseerd advies, waar juist kleinere kantoren hun slag kunnen slaan.

De schaalvoordelen van grote kantoren kunnen zich wel vertalen in betere toegang tot technologie en grotere investeringen in automatisering, wat een drijvende kracht achter toekomstige productiviteitsstijgingen kan zijn. Dit wordt bevestigd door de toenemende adoptie van cloudgebaseerde software zoals die van Simplicate, die helpt bij het stroomlijnen van bedrijfsprocessen en het verbeteren van de efficiëntie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Technologie als sleutel tot verdere groei

Technologische innovatie speelt een steeds belangrijkere rol in de groei van accountantskantoren. Vooral cloudsoftware zoals die van Simplicate wordt steeds vaker gezien als een cruciale factor om administratieve taken te automatiseren, waardoor accountants zich meer kunnen richten op waardevol klantadvies. Met de juiste software kunnen kantoren niet alleen hun productiviteit verhogen, maar ook een diepgaander inzicht krijgen in hun financiële prestaties en projecten, wat hen in staat stelt strategische beslissingen te nemen op basis van real-time data.

Impact op de bedrijfsvoering en financiële planning

De financiële planning binnen accountantskantoren verschuift ook door de veranderingen in technologie en klantvraag. Bedrijven moeten rekening houden met investeringen in automatisering en het trainen van personeel in nieuwe software om concurrerend te blijven. Deze investeringen kunnen initieel hoge kosten met zich meebrengen, maar bieden op lange termijn kansen voor hogere efficiëntie en winstgevendheid.

De groeiende vraag naar adviesdiensten biedt daarnaast mogelijkheden om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen die verder gaan dan de traditionele uurtarieven. Dit kan op termijn een stabielere inkomstenstroom genereren en de afhankelijkheid van enkel belastingadvies en financiële audits verminderen.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen