Leve de verplichte accountantsroulatie!
Amerikaanse accountants raken evidence-based overtuigd van het nut van roulatie.
De verplichte kantoorroulatie treedt bij ons in werking per 1 januari 2016. Daardoor mag een OOB, een organisatie van openbaar belang, zich nog maar maximaal 10 aaneengesloten jaren laten controleren door hetzelfde accountantskantoor.
Op deze wettelijke verplichting kwam destijds veel negatief commentaar – “het kost minstens drie jaar voor een accountant onze organisatie kent”. Maar Jan Bouwens, hoogleraar accounting aan de universiteit van Tilburg, sprak de wijze woorden: "Nu gedwongen roulatie en scheiding van advies en controle wettelijk zijn geregeld, is het tijd na te denken over maatregelen die de kwaliteit van de accountantscontrole daadwerkelijk bevorderen."
Begin 2014 meldde de Public Company Accounting Oversight Board dat ze niet langer ernaar zou streven ook in de VS roulatie verplicht te stellen – in weerwil van een hele reeks recente voorbeelden van kwalijke audit-praktijken en ontoereikende controlekwaliteit. Men denke slechts aan het oordeel van dezelfde PCAOB, dat 39% van de audits verricht door de Big Four niet aan de basale eisen van professionaliteit voldeed.
In de EU, maar ook bijvoorbeeld in India, is de verplichte roulatie inmiddels geaccepteerd – om de haverklap kan er worden ingetekend op nieuwe aanbestedingen. En inmiddels wordt duidelijk, aldus een doorwrocht verhaal in AccountingToday, dat ondanks alle negatieve reacties in Europa en het aanvankelijk verzet, de resultaten van de verplichte roulatie alleen maar positief zijn.
Het is goed voor de concurrentie en daardoor bevorderlijk voor innovatie en kwaliteitsverbetering. Het werd en is hoog tijd dat de zelfvoldaanheid van de beroepsgroep ter discussie gesteld wordt – geen andere sector zou kwaliteitsverlies als aangetoond door de PCAOB (en anderen) zo sans gêne laten passeren.
En: hoewel uit onderzoek blijkt dat prijs niet het belangrijkste criterium is bij het kiezen van een nieuwe accountant, is uit een analyse van 350 FTSE-bedrijven gebleken dat sinds de verplichte roulatie een feit was de kosten van de accountantscontrole in het VK met 10% gedaald zijn.
Tot slot blijkt ook nog, dat het langjarig monopolie van de Big Four door de (nieuwe) concurrentie deuken begint op te lopen.
Allemaal positieve gevolgen van die verplichte roulatie,dus. Misschien ook iets voor de Amerikaanse markt. Interessant zijn trouwens ook de reacties onder het artikel, zoals u hier kunt lezen.