Landen nemen unilateraal maatregelen tegen grensoverschrijdende belastingontwijking, los van de OESO

Het lijkt erop dat veel landen zelf eigen maatregelen formuleren en nemen tegen multinationals die via het buitenland ‘kunstmatige’ belastingtrucs toepassen – terwijl ze met de mond mondiaal samenwerken in de strijd tegen winstverschuiving.
Volgens EY meldt ongeveer 40% van hun fiscale cliënten wereldwijd, dat de landen waarin zij opereren  serieus werk maken van herziening van de belastingwetgeving. Unilateraal, in weerwil van de met de mond beleden steun aan de mondiale actie van de OESO in het kader van BEPS, het base erosion and profit-shifting programma.
Een derde van de ondervraagden maakt melding van nieuwe lokale wetgeving, gericht tegen belastingverlagende arrangementen, gebaseerd op de verschillen tussen nationale belastingsystemen.  
In de voorstellen van de OESO wordt de oplossing gezicht in een ‘linking rule’ die betalers en ontvangers van belastingen op één lijn dienst te brengen. 
Volgens Chris Sanger, EY’s global tax policy leader, gaan de nationale administraties voor snel reageren, liever dan te wachten op internationale regelgeving waaraan ze zich altijd nog kunnen conformeren. 
 
Het is aan de bedrijven, aldus EY, om zich nu al voor te bereiden, door middel van een robuust belastingbeleid en aanpalende processen. “Onderzoek wat de drivers zijn achter al die nieuwe wetgeving, zodat je je kunt voorbereiden op de nabije toekomst. Om met verschillende jurisdicties te onderhandelen is diplomatiek talent nuttig, zo niet noodzakelijk.”
http://www.accountancyage.com/aa/news/2394041/countries-take-cross-border-tax-lead-despite-oecd-plans
Gerelateerde artikelen