Lage faillissementsgraad bij accountantskantoren

Het aantal faillissementen in de sector zakelijke dienstverlening neemt al zes kwartalen op rij af. In het tweede kwartaal van dit jaar lag de failissementsgraad dicht bij het niveau van voor de grote recessie, zo blijkt uit onderzoek van ABN Amro. De bank verwacht dat in het derde kwartaal van dit jaar de faillissementsgraad onder dat niveau schiet. Bij uitzendbureaus is het aantal faillissementen per 1.000 bedrijven het hoogst en bij accountantskantoren en rechtskundige dienstverleners het laagst.

In het tweede kwartaal van 2015 gingen er 242 bedrijven in de sector zakelijke  dienstverlening failliet. Dat betekende een daling van ongeveer 26% ten opzichte van het kwartaal daarvoor en een spectaculaire daling van ruim 40% ten opzichte van het tweede kwartaal van het vorig jaar.

Wat sterk opvalt is het verschil in faillissementsgraad tussen de branches. Over een langere periode is te zien dat de faillissementsgraad bij uitzendbureaus veel hoger is dan bij de andere branches. In deze branche schommelde het aantal failliete bedrijven tussen de 30 en 45 per 1.000 bedrijven. Een van de redenen voor de negatieve uitschieter is de sterke conjunctuurgevoeligheid van de branche en de daaraan verbonden hoge beweeglijkheid van de vraag naar uitzendkrachten.

De minste kans op een faillissement hebben accountantskantoren en rechtskundige dienstverleners (onder meer advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders). Daar varieerde de faillissementsgraad tussen de 1 en 2,5.

Bij de organisatieadviesbureaus is een trendmatige daling in de afgelopen 5,5 jaar te zien. De faillissementsgraad nam af van ongeveer 4 in het eerste kwartaal van 2010 naar 2,2 in het tweede kwartaal van 2015. Daarmee kwamen de organisatieadviesbureaus in de buurt van de accountantskantoren en de rechtskundige dienstverleners.

• Faillissementsgraad vlakbij niveau van voor de grote recessie

Gerelateerde artikelen