‘Kwaliteit accountantscontroles in UK verbeterd’

De kwaliteit van de accountantscontroles in het Verenigd Koninkrijk, vooral bij grote ondernemingen, wordt langzaamaan beter. Punt van zorg blijft het gebrek aan professioneel scepticisme van accountants.

Dat constateert de toezichthouder Financial Reporting Council (FRC), die vandaag de tweede editie van het jaarlijkse onderzoeksrapport Developments in Audit heeft gepubliceerd. De verbetering van de auditkwaliteit die de FRC vaststelt baseert de toezichthouder op eigen en gedelegeerde onderzoeken naar de kwaliteit van accountantscontroles, thematische reviews en op basis van feedback van audit committees en beleggers.

Maar het beeld is niet consistent voor alle accountantskantoren, marktsectoren en auditprocedures. Niet alle accountants voldoen aan de verwachtingen, zoals volgens de FRC blijkt uit spraakmakende boekhoudfouten en de resultaten van audit monitoring. Er is bij accountants wel degelijk sprake van een toegenomen professioneel scepticisme, maar op dat terrein komt het nog te vaak voor dat ze steken laten vallen.

De controlemarkt en het vertrouwen daarin is momenteel behoorlijk aan het veranderen in de UK. Door gewijzigde aanbestedingsregels en vereisten inzake kantoorroulatie beconcurreren de grote kantoren elkaar op auditkwaliteit. Grotere transparantie van audits wordt bereikt door extended reporting dat nu van toepassing wordt op meer accountantscontroles. De auditkwaliteit verbetert ook door de rol van onafhankelijke non-executives bij de grote accountantskantoren. Die onafhankelijke bestuurders zorgen voor een focus op duurzame verbetering van de auditkwaliteit.

De FRC constateert wel dat het vertrouwen van beleggers en de maatschappij in de auditkwaliteit broos blijft, vooral in gevallen dat accountants onvoldoende onafhankelijk (b)lijken. Verder  laat de FRC weten dat de handhavingsprocedures zijn verbeterd en dat er wordt gepoogd om sneller in te grijpen, mocht dat nodig zijn. In 2016/17 heeft de toezichthouder voor meer dan £14,2 miljoen aan sancties opgelegd aan accountants en kantoren. De komende tijd zal de FRC nog meer hameren op de noodzaak van scepticisme bij accountants, omdat het daar nog het meest aan schort.

Gerelateerde artikelen