‘Kritiek op inzet Portugese accountant verhult eigen falen’

Peter Paul de Vries (Value8) haalt uit naar accountancy in Nederland.

Peter Paul de Vries van beursfonds Value8 heeft uitgehaald naar criticasters die zijn inzet van het Portugese accountantskantoor CFA hekelen. “Daar mag je wat van vinden, maar dat lijkt me meer voor de borreltafel”, zo reageert De Vries in het FD op het rumoer rond CFA. “Als je daar een probleem van maakt, dan ontken je basaal waar de Europese Unie voor staat.”

Tekort in Nederland dwingt Value8 naar Portugal

Hij reageert op kritiek die Value8 afgelopen voorjaar kreeg toen het bedrijf de jaarrekening liet controleren door CFA, een Portugees accountantskantoor. Value8 deed een beroep op het kantoor nadat het niet mogelijk was om een Nederlands accountantskantoor te vinden dat de jaarrekening tijdig kon controleren.[Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

 

De komst van het Portugese accountantskantoor in Nederland wekte beroering, onder andere van de NBA. Die stelde in mei dat de buitenlander niet kan of zal voldoen aan de kwaliteitsstandaarden waar Nederlandse accountantskantoren wel aan voldoen. 

"Ophef is afleiding"

De Vries vindt echter dat de problemen bij de accountantskantoren in Nederland zitten, zo verklaart hij het FD. “De sector zit in een moeilijke fase, met examenfraude, met kritiek van de AFM, en met duurzaamheidsregels die op kantoren afkomen terwijl er al een capaciteitsprobleem is. En steeds minder jongeren willen de sector in.’” Ophef over de ‘EU-route’ is dan volgens De Vries “een mooie afleiding”.

Belangenvereniging ook kritisch

Ook de beleggersvereniging VEB toonde zich kritisch over het inschakelen van een Portugese accountant door een Nederlands beursfonds. Maar volgens de voormalige VEB-voorman stond de beleggersvereniging alleen in de kritiek. “Zij waren de enige zes tegenstemmen op een totaal van 10 miljoen-plus aandelen over de benoeming van CFA. Dat gaat toch nergens over?”

Gerelateerde artikelen