KPMG-accountant UK drie keer in vier jaar beboet 

Waakhond FRC legde Nicola Quayle al voor twee ton aan boetes op.

Nicola Quayle, een accountant van KPMG UK, is voor de derde keer op de vingers getikt door de FRC. Samen met de recente boete heeft Quayle al voor bijna twee ton aan boetes geïncasseerd van de waakhond. De accountant gaf als senior partner leiding aan de KPMG-vestiging in Manchester. De Britse website This is money noemde haar vorig jaar "de slechtste accountant van Groot-Brittannië".

De recente boete van 45.500 pond betrof controlewerk voor Eddie Stobart Logistics, een transportbedrijf dat in 2019 op instorten stond. KPMG controleerde de boeken van 2017, PwC deed dat in 2018. 

In 2020 kwam het transportbedrijf erachter dat er in 2018 twee miljoen pond te veel aan winst was geboekt. De controlerend accountants hadden niets in de gaten gehad. Vooral PwC kreeg een fikse uitbrander van de waakhond, en KPMG in iets mindere mate. 

KPMG kreeg donderdag een boete van 877.000 en een zware berisping nadat de toezichthouder oordeelde dat de audit van 2017 "niet voldeed aan de relevante vereisten". De KPMG-accountant in kwestie, Nicola Quayle, kreeg een boete van 45.500 pond. Ze had in 2020 ook een boete en een berisping gehad, plus verplichte bijscholing. De boete betrof toen 45.000 pond. 

Vorig jaar volgden er opnieuw een boete en een berisping, vanwege slordig controlewerk bij het retailconcern Conviviality. De boete voor Quayle was toen 110.000 pond. Quayle is eind 2021 met pensioen gegaan, ook al is ze nog maar 53.

Voor de slechte boekencontrole van Eddie Stobart Logistics kreeg PwC een boete van 1,99 miljoen pond, plus een ernstige berisping. Een partner kreeg aanvullend een boete van 51.000 pond, plus eveneens een ernstige berisping. 
 

Gerelateerde artikelen