KPMG: we groeien onvermijdelijk naar een proactieve performance-controle

Steeds meer data en steeds krachtiger computers gaan onherroepelijk de accountantscontrole veranderen, stelt KPMG.
“De controlerend accountant bekijkt of alle uitgaven en inkomsten kloppen. Of afschrijvingen op de juiste manier zijn doorgevoerd en of bezittingen goed in de boeken staan. Kortom, hij beoordeelt of de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de financiële stand van zaken in de organisatie. Voor veel bedrijven is deze accountantscontrole verplicht,” zo stelt de site www.accountantworden.nl. Nog steeds!
 
In de AccountantsDaily zegt Peter Russell, D&A leader bij KPMG, dat deze beschrijving al lang niet meer voldoet.  Audits hoeven nog maar zelden te beginnen met een leeg vel papier. Met data-analysetools kunnen  orgabnisaties en hun accountants immers het hele jaar door alle transacties monitoren op juistheid en compliance. De beschikbaarheid van steeds meer data en steeds krachtiger computers zal de accountantscontrole dan ook onherroepelijk veranderen. Terwijl de ‘controle’ wordt overgenomen door al dan niet intelligente computers, die meteen aan de bel trekken als ergens iets niet klopt,  is het aan de accountant om liefst proactief risico’s te identificeren – zowel wat de controls betreft als bedrijfsmatige, zowel in processen en doelmatigheid als qua concurrentiekracht.
 
“Data-gedreven audits vervullen dan een belangrijke rol als risico-mitigerend systeem, omdat het mogelijk wordt voortdurend te monitoren hoe de business presteert, afgezet tegen het risico-framework dat de organisatie bepaald heeft. En daarmee verandert de relatie accountant-klant wezenlijk – die wordt van een reactieve een proactieve! En in plaats van dat wij als accountants de klant toespreken, een éénrichting-gesprek, gaan we dan een echte dialoog aan.”
 
Gerelateerde artikelen