KPMG VS halveert salaris partners die overstappen

Financiële pijn moet weglopen naar de concurrent ontmoedigen.

De Amerikaanse partners van KPMG krijgen een strafkorting van vijftig procent als ze willen overstappen naar een concurrent. De salarisboete geldt voor zes maanden van de opzegtermijn van zes maanden, de zogenaamde gardening leave. 

Hiermee hoopt KPMG partners die willen weggaan af te schrikken, omdat de korting meteen wordt doorgevoerd. Een gardening leave komt vaak neer op een soort werkloosheid of sabbatical, omdat vertrekkende partners niet meer bij het werk worden betrokken en hun formele afscheid buiten kantoor afwachten. De overstaptijd is vaak verplicht in de VS.

De afgelopen tien jaar is de boete op overstappen normaal geworden bij grote accountantskantoren in de VS. Maar die wordt meestal in rekening gebracht na de zes maanden gardening leave en verrekend met het aandeel in de organisatie dat de partners verzilveren als ze opstappen. 

KPMG hoopt dat partners meer financiële pijn zullen ervaren als de boete meteen wordt opgelegd. Dit betekent dat ze gedurende zes maanden een gat in hun inkomen hebben.

Gerelateerde artikelen