KPMG treft in VS schikking met koepel over examenfraude
Accountantskantoor KPMG Nederland heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouder PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) rond een onderzoek naar het delen van antwoorden van toetsen in verplichte trainingen voor medewerkers. Het kantoor betaalt een boete van 25 miljoen dollar. Dat meldt het ANP deze ochtend.
- KPMG betaalt recordboete van 25 miljoen dollar.
- Bestuurder Hogeboom ontvangt persoonlijke sanctie van 150.000 dollar.
- Geen verdere straffen vanuit Nederlandse toezichthouder AFM.
Onderzoek wijst uit dat vanaf tenminste oktober 2017 ruim vijfhonderd personen betrokken zijn geweest bij het sjoemelen met toetsen, bijvoorbeeld door het uitwisselen van vragen en antwoorden. Het steekt de toezichthouder vooral dat deze onethische praktijken bij KPMG jarenlang konden plaatsvinden zonder dat er wat aan werd gedaan.
Cultuur van fraude bij KPMG
Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die ook meedeed aan het onderzoek naar KPMG, waren ook partners van KPMG en het hoofd van de accountancytak betrokken bij de examenfraude. “Er was een cultuur waarin examenfraude kon ontstaan en lang onopgemerkt kon blijven”, stelt de Nederlandse toezichthouder. “De kern van het accountantsberoep is het toevoegen van vertrouwen, door examenfraude is dit geschaad.”
Sectorschandalen
De sector is in de loop der jaren vaker door grote schandalen opgeschud. Meer dan een jaar geleden vroeg de AFM alle grote accountantskantoren in Nederland intern onderzoek te doen naar fraude met toetsen. Onderzoeken bij die andere organisaties, waaronder Deloitte, lopen nog.
Terugtreden
KPMG kwam vorig jaar in actie nadat eerste onderzoeksresultaten over fraude met toetsen werden bekendgemaakt. De betrokken bestuurder Marc Hogeboom en de voorzitter van de raad van commissarissen Roger van Boxtel zijn om deze reden teruggetreden. Laatstgenoemde bekende toen zelf een vrijwillige training “niet op correcte wijze” te hebben afgerond.
Topvrouw betuigt spijt
“Deze conclusies zijn beschamend en daarom is de boete fors. Het spijt mij zeer dat dit foute gedrag heeft plaatsgevonden”, zegt topvrouw Stephanie Hottenhuis van KPMG Nederland. Binnen haar organisatie hebben medewerkers ook sanctiemaatregelen gekregen, een aantal moest vertrekken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.
Recordboete en persoonlijke sancties
De boete die het bedrijf betaalt is de grootste geldstraf in de geschiedenis van de PCAOB. Hogeboom heeft ook een persoonlijke boete gekregen van 150.000 dollar. Daarnaast mag hij de rest van zijn leven niet meer werkzaam zijn onder het toezicht van de Amerikaanse waakhond.
Geen verdere sancties vanuit AFM
Door de toezichthouder zijn er geen andere personen bestraft. Vanuit de AFM zal er niet nog een andere straf voor KPMG komen. In de Verenigde Staten bestonden namelijk betere juridische mogelijkheden om KPMG te bestraffen.