KPMG onderzoekt hoe haar Zwitserse accountants de FIFA controleerden

KPMG International begint een intern onderzoek naar de audits van de boeken van Sepp Blatter c.s.
Terwijl het U.S. Department of Justice en het Zwitserse OM  onderzoek doen naar corruptie binnen de FIFA, en nadat tweede man Jerome Valcke door zijn werkgever op non-actief geteld werd, gaat nu KPMG ook intern onderzoek doen of hun Zwitserse collega’s, al vanaf 1999 belast met de audit van de boeken van de FIFA, wellicht nagelaten hebben bij hun controles gevonden ‘onregelmatigheden’ te melden aan de Zwitserse autoriteiten. 
 
“KPMG International heeft tot dit interne onderzoek besloten,” aldus de woordvoerder, “Hoewel de strafrechtelijke onderzoeken zich tot op heden niet richten op zaken waarvoor wij als accountants verantwoordelijk gesteld zouden kunnen worden. Bijvoorbeeld betalingen aan delegatieleden door partijen die de World Cup willen organiseren – die komen vanzelfsprekend niet voor in de boeken van de FIFA. Noch geldt dat voor eventuele sporen, te vinden in de administraties van nationale voetbalorganisaties – die hebben hun eigen auditors.”
Die laatste stelling lijkt echter in strijd  met  een mededeling in het jaarverslag van 2014 van de FIFA, waarin staat dat het ‘elk jaar via KPMG een centrale audit verricht naar de handel en wandel van 40 aangesloten ledenorganisaties “to verify that all financial assistance payments are in compliance." 
 
 
 
(Reuters)
Gerelateerde artikelen