KPMG is boetekoning van Engelse accountants

Het aantal berispingen en uitsluitingen in UK verdubbelde vorig jaar tot 62.

Engelse accountants worden regelmatig op de bon geslingerd wegens schandalen rond boekencontroles. Maar vorig jaar spanden zij de kroon, met een totale boetenpot van 46,5 miljoen pond. Kampioen boetes is KPMG, dat de helft van alle prenten moest ophoesten. 

Dit blijkt uit gegevens van de Britse waakhond Financial Reporting Council (FRC). De Britse zakenkrant Financial Times is er bezorgd over, omdat KPMG meer FTSE 100-bedrijven controleert dan elk ander accountantskantoor in het land.

In 2020 leek het iets beter te gaan met de Engelse accountancy, toen de FRC  voor ‘slechts’ 16,7 miljoen pond aan boetes oplegde aan de kantoren. Het jaar daarvoor was het ook bar en boos, want toen regende het voor 42,9 miljoen pond aan boetes. Dat record van 2019 ging vorig jaar aan diggelen. 

KPMG kreeg vier boetes, meer dan enig ander bedrijf, resulterend in boetes van 23,9 miljoen tegen het kantoor en de partners, dat wat werd teruggebracht tot 21 miljoen pond. De korting werd gegeven omdat KPMG netjes meewerkte met de onderzoeken van de waakhond. De grootste boete tegen KPMG uit dit rijtje bedroeg 13 miljoen pond, wegens een belangenconflict toen het in 2011 adviseerde over de herstructurering en verkoop van matrassenbedrijf Silentnight aan een private equity-groep die het als klant probeerde aan te trekken. De andere boetes van KPMG waren voor knoeiwerk bij de controles van Rolls-Royce, Conviviality en Revolution Bars. 

Niet meegerekend is de boete van 14,4 miljoen pond die KPMG deze week aan de broek kreeg, de hoogste ooit voor een accountantskantoor in Engeland. 

Van de andere kantoren kreeg Grant Thornton drie keer een boete, waaronder voor zijn controle van Patisserie Valerie, de caféketen die in 2019 bezweek onder vermoedelijke fraude. PwC kreeg een boete voor audits van bouwgroepen Kier en Galliford Try, terwijl EY en Deloitte elk een keer werden bestraft. De boetes voorkwamen niet dat alle veroordeelde accountantskantoren hogere winsten meldden over hun laatste boekjaar. De prima resultaten komen vooral door de groeiende vraag naar advies.

Het aantal niet-financiële sancties opgelegd door de FRC, zoals berispingen, uitsluiting van het beroep of corrigerende maatregelen, is in tot maart meer dan verdubbeld tot 62. 

 

Gerelateerde artikelen