KPMG in Dubai moet 231 miljoen dollar betalen

De schadeloosstelling is meer dan wat KPMG verdient in de Golfstaten.

Een rechtbank in Dubai heeft KPMG in de Golfstaten veroordeeld tot het betalen van meer dan 231 miljoen dollar aan een groep investeerders. Deze investeerders stapten naar de rechter nadat ze geld verloren in een private equity-bedrijf waarvan de boeken werden gecontroleerd door KPMG Lower Gulf. Volgens de klacht zou KPMG het controlewerk hebben verprutst.

De rechter in Dubai is het daarmee eens. KPMG zou internationale controlestandaards hebben geschonden door de jaarrekening goed te keuren van een infrastructuurfonds dat werd beheerd door private equity-bedrijf Abraaj Group. Deze pionier op het gebied van investeringen in opkomende markten ging failliet in 2018.

Deze investeerder is inmiddels failliet, waarna de investeerders schade zouden hebben geleden. KPMG is volgens hen aansprakelijk voor de schade, omdat de accountant niet heeft gewaarschuwd voor de risico’s waaraan de groep blootstond. Het investeringsfonds zou aanzienlijke sommen geld verloren hebben op investeringen in de regio, zoals in een Saoedisch gezondheidszorgbedrijf en in een luchtvaartmaatschappij in het Midden-Oosten.

De schadeloosstelling overtreft de omzet van KPMG Lower Gulf. Afgelopen boekjaar had KPMG in de Golfstaten een omzet van 210 miljoen dollar. 

Onbekend is of de schade gedekt wordt door een aansprakelijkheidsverzekering. Ook is niet bekend of de wereldwijde holding van KPMG de lidfirma in de Golfstaten de helpende hand reikt. Wel meldt de Financial Times dat KPMG Lower Gulf hoger beroep aantekent. 

Bij KPMG Lower Gulf is het al langer onrustig. Vorig najaar kwamen berichten naar buiten over nepotisme en vriendjespolitiek binnen KPMG en een voormalige partner kreeg vorig jaar ook een boete van twee miljoen van de financiële toezichthouder van Dubai voor zijn rol bij het controleren van fondsen van Abraaj.
 

Gerelateerde artikelen