KPMG en Lloyds Bank beschuldigd van misbruik van faillissementsaanvraag

Lloyds Bank zou MKB-klanten onrechtmatig in financiële problemen gebracht hebben om de eigen balanspositie te versterken.
Voor het Britse Hooggerechtshof zal dit jaar een zaak dienen, aangebracht door de eigenaresse van de failliete Angel Group, een projectontwikkelaar, tegen HBOS bank, intussen overgenomen door Lloyd’s. Lloyd’s, gedeeltelijk eigendom van de Britse overheid, is de tweede bank die aldaar beschuldigd wordt van het valselijk profiteren van financiële problemen van hun klanten. 
 
In 2013 werd in een rapport aan de minister van Handel Vince Cabel de Royal Bank of Scotland beschuldigd van het aan MKB-bedrijven bewust onthouden van financiering, om vervolgens als schuldeiser te profiteren van hun ondergang. Onderzoek door de overheid concludeerde dat voor systematisch misbruik geen bewijs gevonden kon worden.
 
De advokaat van Angel hoopt met deze zaak jurisprudentie voor andere MKB-bedrijven te creëren. “Wat al die klagers gemeen hebben,” zo stelt hij, “is dat na 2009 die banken, die door de belastingbetaler gered moesten worden, zoals Lloyds, HBOS en RBS, door de overheid onder druk gezet werden om hun eigen positie en overlevingskansen te verbeteren, en dat zij dat onder meer deden door de kredieten van geselecteerde bedrijven te oormerken als geschikt voor een faillissement.”
De schulden werden dan naar een ‘bad bank’ entiteit overgeheveld en bevriende curatoren (vandaar KPMG als mede-aangeklaagde partij) zorgden vervolgens voor een voor de bank prettige afwikkeling.
Gerelateerde artikelen