KPMG controleur en adviseur Alliade

Twee directeuren van thuiszorgaanbieder Alliade hebben geen persoonlijk financieel voordeel gehad uit de contracten die zijn gesloten met de Freya Groep, een privéonderneming van de twee. Wel ontstond ‘de schijn van belangenverstrengeling' door de deals, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag. KPMG was de controlerend accountant van Alliade en een fiscalist van KPMG was betrokken bij de opzet van de dochterbedrijven.

De zorgwaakhonden IGZ en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hadden eerder onderzoek ingesteld naar de financiële handel en wandel van directeuren van het bedrijf. Aanleiding was berichtgeving van RTL Nieuws over vermeend gesjoemel met miljoenen euro’s zorggeld. Volgens RTL gaven twee directeuren van Alliade namens de zorginstelling voor grote bedragen opdrachten aan bedrijven waarvan ze zelf eigenaar zijn. Via deze onderaannemingsconstructies zouden jaarlijks tonnen omzet naar de directeuren vloeien.

Maar daar is volgens de toezichthouders geen sprake van. ‘De NZa en IGZ hebben geen onterechte zorgdeclaraties gevonden door de ondernemingen van Alliade. Ook zijn er geen problemen met de continuïteit van zorg.’

Kamervragen

De Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA) en Renske Leijten (SP) stelden onlangs Kamervragen aan staatssecretaris Martin van Rijn van VWS over de handelwijze van de twee bestuurders bij Alliade. Uit de beantwoording die Van Rijn vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt dat KPMG zowel als controlerend accountant als als adviseur bij Alliade betrokken was.

KPMG controlerend accountant

Vraag: “Door wie zijn jaarrekeningen van de Alliade Zorggroep de afgelopen jaren goedgekeurd en is deze belangenverstrengeling bij het controleren van de jaarrekeningen van Alliade Zorggroep aan het licht gekomen? Zo ja, welke actie is er ondernomen door de accountants toen deze belangenverstrengeling aan het licht kwam? Zo nee, hoe kan het dat deze jarenlange en omvangrijke belangenverstrengeling niet aan het licht is gekomen?”

Antwoord Van Rijn: “De jaarrekeningen zijn de afgelopen jaren goedgekeurd door accountant KPMG. De controle heeft plaatsgevonden op basis van geldende wet- en regelgeving. De accountant heeft hierover geen opmerkingen gemaakt bij de controle.”

Fiscalist KPMG betrokken bij opzet dochterbedrijven

Vraag: “Klopt het dat de accountant die de jaarrekeningen controleerde bij Alliade Zorggroep tevens adviseerde over het opzetten van onderaannemingen/dochterbedrijven? Is het wenselijk om enerzijds adviseur, anderzijds controleur bij een zorginstelling te zijn? Kunt u uw antwoord toelichten?”

Antwoord Van Rijn: “Zorggroep Alliade heeft aangegeven dat de KPMG-accountant niet betrokken is geweest bij de opzet van de dochterbedrijven. Wel is een fiscalist van KPMG daar bij betrokken geweest. Alliade geeft aan dat de afdeling van KPMG die Alliade heeft geadviseerd, niet was betrokken bij de accountantscontrole. Los van bovenstaande vind ik zelf dat het combineren van advies- en controlefuncties door accountants echt alleen kan als er waarborgen zijn voor een objectief advies en een onafhankelijk oordeel. Ik zou het goed vinden als betrokkenen in dergelijke gevallen het zekere voor het onzekere nemen en zo’n combinatie van taken niet ambiëren, in die gevallen vind ik het dus onwenselijk. Qua regelgeving is de verordening inzake onafhankelijkheid (ViO) van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants (NBA) van toepassing. De ViO bevat geen onvoorwaardelijk verbod om als controlerend accountant ook adviesdiensten te verlenen. Een instelling kan onder voorwaarden de controlerend accountant voor adviesdiensten inhuren en dus gebruik maken van de kennis die een contolerend accountant van de organisatie heeft. Als de adviestaak ook materiële invloed heeft op  de jaarrekening  van de instelling is er volgens de ViO sprake van een bedreiging van de onafhankelijkheid die door de accountant met adequate maatregelen moet worden weggenomen. De uitkomst kan dan zijn dat de enige adequate maatregel is dat de accountant de controle van de jaarrekening of de adviesdienst niet uitvoert.”

• Beantwoording Kamervragen over bestuurders Zorggroep Alliade
• Kamerbrief over conclusies en vervolg onderzoeken Alliade
• IGZ: Schijn van belangenverstrengeling bij Zorggroep Alliade

(ANP/NZa/MinVWS)

Gerelateerde artikelen