KPMG: Brexit leidt tot minder investeringen in Brits vastgoed

Een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft ingrijpende gevolgen voor de investeringen in Brits vastgoed en Britse vastgoedondernemingen door internationale vastgoedbeleggers. Uit onderzoek van KPMG onder internationale vastgoedinvesteerders blijkt dat twee van de drie investeerders verwachten dat zij als gevolg van een Brexit minder in het Verenigd Koninkrijk zullen investeren.

Alle onderzochte investeerders hebben Brits vastgoed in hun onroerend goed-portefeuilles, vastgoed dat een totale waarde vertegenwoordigt van zo’n € 400 miljard. Een meerderheid van de fondsen (54%) is gevestigd in Europa, 24% in Noord-Amerika, 18% in Azië en 4% in het Midden-Oosten.
 
Voorwaarden afwachten

De investeerders geven aan eerst de voorwaarden te willen afwachten waaronder de Britten na een eventueel vertrek met Europa willen samenwerken. Eén op de drie vastgoedbeleggers heeft inmiddels de investeringen in het Verenigd Koninkrijk op een lagere pitje gezet in afwachting van het resultaat van het referendum op 23 juni. De onderzochte beleggers geven bovendien aan dat de periode voorafgaand aan het referendum en de onzekerheid kort na de stemronde wellicht schadelijker is voor de Britse vastgoedmarkt dan de lange termijn situatie die na een Brexit optreedt. Zo’n 30% van de onderzochte investeerders geeft wel aan te verwachten dat zij in de periode na het vertrek uit de Europese Unie niet meer in Brits vastgoed zullen beleggen.
 
Positie van Londen als financieel centrum

“Het is niet onwaarschijnlijk dat een vertrek leidt tot een periode van economische onzekerheid, mogelijk zelfs stagnatie en teruggang, waardoor voor vastgoed een onzekere periode aanbreekt”, zegt Sander Grunewald van KPMG’s Real Estate Advisory. Grunewald: “Als dit gebeurt, betekent dat ook een risico voor de leidende positie van Londen als financieel centrum van Europa. Volgens de investeerders is het niet uitgesloten dat Londen deze positie gaat verliezen. En dit kan vervolgens ook gevolgen hebben voor de totale vastgoedsector in groot-Londen. Als het Verenigd Koninkrijk besluit om de Europese Unie te verlaten, zal het land dan ook op zeer korte termijn en zeer serieus moeten kijken naar de voorwaarden die nodig zijn om  aantrekkelijk te blijven voor vastgoedinvesteerders.” 
 
Duitsland belangrijkste alternatief

Toch staan niet alle investeerders negatief tegenover een vertrek. Grunewald: “Een aantal ziet de mogelijke waardedaling van Brits vastgoed en een goedkopere pond als een duidelijke kans. Investeerders zijn mogelijk in staat hun voordeel te doen in een omgeving die tijdelijk minder concurrerend is en minder onder druk staat. De onderzochte investeerders zien vooral Duitsland en Frankrijk als alternatieve locaties voor hun investeringen. “Dat is in lijn met top tien van belangrijkste steden voor vastgoedinvesteringen. Ook hier voeren het Verenigd Koninkrijk (Londen), Duitsland (Berlijn) en Frankrijk (Parijs) de ranglijst aan. De voorkeur van beleggers voor Duitsland en Frankrijk wordt gevolgd door Ierland, Scandinavië en Italië.”

Gerelateerde artikelen