KPMG blijft gebeten hond

Voorzitter Britse Financial Conduct Authority opgeroepen om af te treden… vanwege zijn KPMG-verleden
Toen  het Britse ministerie van Financiën in 2012 de voorzitter benoemde van zijn nieuwe City-waakhond, de FCA, kon het niet vermoeden dat zijn keus voor die post, John Griffith-Jones, nog eens voor problemen zou gaan zorgen.
 
Na Eton en Cambridge werkte Griffith-Jones zijn hele leven bij KPMG. Hij begon onderaan en werkte zich langzaam omhoog, tot hij in 2002 tot CEO van KPMG UK benoemd werd, daarna voorzitter van de Board werd en senior partner in 2006. Kortom, hij leek de archetypische Britse accountant: zo ‘posh’ als maar kan, grijs en onopvallend. Niets op aan te merken.
 
Maar schijn bedriegt, zo blijkt vandaag. Via zijn rollen bij KPMG wordt Grifftth Jones nu gelinked aan een steeds langere lijst van corporate rampen en schandalen, die de een na de ander niet door de Big4 accountant ontdekt werden, laat staan onthuld. En daarmee is hij ineens niet de ideale voorzitter van een Financial Conduct Authority.
 
KPMG zag geen kwaad in een reeks praktijken als witwassen en koersmanipulaties bij HSBC. Het zag geen kwaad in honderden miljoenen aan bad loans bij de Co-op Bank, noch zag het het bijna-faillissement van HBOS aankomen. En de lijst missers en schandalen wordt met de dag langer.
 
Tim Bush, de manager van de afdeling governance en financial analysis bij Pirc vindt dat Grifftith Jones eigenlijk niet anders kan dan aftreden. “Te vaak blijken de goedkeurende verklaringen van KPMG een enorm stinkende bende te hebben toegedekt!”
Supporters van Griffith-Jones benadrukken tegensputterend dat hij persoonlijk nooit zijn handtekening heeft gezet onder een van de nu zo pijnlijke dossiers. En bovendien claimen zij,mèt de Big4, dat auditors niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het niet ontdekken van frauude, toch?
 
Wie had dat ooit kunnen vermoeden, dat een accountantl nadeel zou ondervinden van een lange en succesvolle carrière bij KPMG…
 
Gerelateerde artikelen