Kosten voor cash betalen meer dan verdubbeld

Een cash betaling kost 61 cent en een pinbetaling kost 17 cent.

Cash betalen wordt steeds duurder voor winkeliers en ondernemers. In 2017 kostte een contante betaling circa 29 cent. In 2023 waren die kosten ruim verdubbeld tot 61 cent, terwijl die voor een pinbetaling onveranderd bleef op 17 cent. Een contante betaling kost een doorsnee ondernemer nu dus ruim drie keer zoveel als een pinbetaling. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Betaalvereniging Nederland.

(tekst loopt door onder het blok)

De terugloop in de acceptatie van contant geld aan de kassa is gestagneerd. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) na een peiling door onderzoeksbureau Locatus bij ruim 5100 winkels, dienstverleners en marktkramen in heel Nederland.

Door de toename van contactloos betalen, meestal zonder pincode, ten koste van het langzamere insteken met pincode, blijven de pinkosten relatief laag. Contant betalen is vooral duurder vanwege de loonkosten van medewerkers. Het extra werk omvat onder andere het afrekenen aan de kassa, het dagelijks opmaken van de geldkassa en het zelf vervoeren en storten van contant geld.

Per branche kunnen de kosten ook nog eens flink verschillen. Zo worden contante betalingen in de detailhandel veel efficiënter afgehandeld dan in de horeca. Een horeca-ondernemer betaalde in 2017 ruwweg twee keer zoveel (47 cent) voor een contante betaling als een ondernemer in de detailhandel (24 cent). In 2023 is dat verschil opgelopen tot bijna drie keer zoveel, namelijk 1,36 euro in de horeca en 50 cent in de detailhandel.

 

Mogelijk moet straks ook de accountant contant afrekenen

Gerelateerde artikelen