Korting wegenbelasting elektrische auto’s versneld naar nul

Herstel van rekenfouten bij het ministerie over kosten van stimuleringsregeling.

Het fiscale voordeel voor de aanschaf van elektrische auto’s wordt versneld afgebouwd. Dit besluit van de minister van Financiën komt vanwege een misrekening in een belastingkorting voor elektrische auto’s door het vorige kabinet. Die misrekening kost anderhalf miljard euro extra. Die wordt nu opgevangen door de afbouw van de wegenbelasting versneld af te bouwen.

Wegens de grote bijdrage aan het milieu was eerder de afbouw van fiscale korting op elektrische auto’s (vrijstelling van wegenbelasting) verlengd tot 2031. De korting zou stapsgewijs worden opgeheven.via 75, 40, 35 en 30 procent naar nul procent korting in 2031.

Om de fiscale tegenvaller te compenseren gaat de korting vanaf volgend jaar naar 25 procent en dan in 2031 in een keer naar nul. Hiermee is volgens het ministerie de hele tegenvaller tenietgedaan.

Bij het verlengen van de regeling is alleen geen rekening gehouden met feit dat elektrische auto’s gemiddeld zwaar zijn, vanwege het gewicht van de accu’s. Hoe zwaarder een auto, hoe hoger de wegenbelasting, en dus valt het totale kortingsbedrag hoger uit dan gedacht. Daarbij kwam ook nog dat er meer elektrische auto’s zijn verkocht dan voorzien.

23 miljoen subsidie voor tweedehands elektrische auto

Gerelateerde artikelen