Korea: kosten IFRS hoger dan de baten

De Korean Accounting Standards Board (KASB) onderzocht de kosten en baten van de adoptie van IFRS, gezien vanuit de CFO.
Korea besloot in 2011 volledig over te gaan op IFRS. Het doel: transparantie en verbetering van nut en relevantie van de financiële informatie, verstrekt door Koreaanse vennootschappen, en gemakkelijker toegang tot de mondiale kapitaalmarkten.
 
Eerder werd al onderzoek gedaan naar de kosten en baten van IFRS in (Zuid) Korea, maar dan steeds vanuit de eindgebruikers van die informatie.  Nu heeft de Korean Accounting Standards Board (KASB) een onderzoek gepubliceerd naar de ervaringen en meningen van de opstellers van de informatie. 
Daaruit blijkt dat de helft van de respondenten van oordeel is, dat de kosten van de overgang naar IFRS hoger waren dan de baten.  En slechts 10% denkt dat de baten hoger waren dan de kosten.
Die hoge kosten worden vooral veroorzaakt door:
  • Het zelf keuzes moeten maken bij principle based accounting ( in plaats van rule-based) 
  • De noten bij de jaarverslagen
  • De consolidatie 
  • Fair value schattingen
  • En de vastlegging en waardering van ‘financial instruments’
Door die onduidelijkheden en onzekerheden vinden de Koreaanse CFO’s ook niet, dat de jaarverslagen begrijpelijker geworden zijn. Ook het doel van betere onderlinge vergelijkbaarheid van de cijfers wordt daardoor niet gehaald, en men vindt bovendien dat er meer bemoeienis (en toezicht!)  van buitenaf is dan vroeger.
 
De KASB concludeert dat er meer en uitgebreidere begeleiding en assistentie moet komen. Ook moeten de opleidingen nodig aangepast worden – die zijn sinds IFRS nauwelijks veranderd. Vooral de zelfstandigheid en de eigen verantwoordelijkheid van accountants moet verbeterd worden. En last but not least loopt ook de wetgeving achter bij de praktijk na de adoptie van IFRS als standaard.
Een verkorte Engelstalige versie van het rapport is hier te downloaden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Doorgrond de belangrijkste hoofdlijnen van IFRS. Wat is de impact van IFRS voor uw organisatie, en hoe moet u hiermee omgaan?
U ontdekt IFRS tegen minimale kosten te implementeren en te gebruiken in het voordeel van uw bedrijf. U kunt jaarrekeningen 
volgens IFRS standaarden begrijpen en afzetten tegen uw huidige en nationale verslaggeving. 
Gerelateerde artikelen