Koersschommelingen kosten bedrijven recordbedrag van $31 miljard

De negatieve gevolgen van volatiele wisselkoersen (vooral van de euro) waren in de eerste drie maanden van dit jaar enorm, blijkt uit onderzoek.
De resultaten van (vooral) Amerikaanse en Europese bedrijven hebben in het eerste kwartaal enorm geleden onder sterke koersschommelingen van Euro, Roebel en Yen, zo blijkt uit het meest recente FIREapps onderzoek – meer nog dan op de top van de eurocrisis. 
 
Van de 850 Amerikaanse bedrijven die Fireapps onderzocht melden 279 negatieve gevolgen  – 30% meer dan in het kwartaal daarvoor. Gezamenlijk boekten de bedrijven 28,9 miljard aan koersverliezen, ruim 55% meer dan in het kwartaal daarvoor . Dat kwam neer op een gemiddeld negatief resultaat van 8 (dollar)cent per aandeel, acht keer zoveel als de meeste multinationals aanhouden als prestatiedoel voor hun foreign exchange managers. 
 
Midden in de eurocrisis, in het tweede en derde kwartaal van 2012, kostten valutakoersschommelingen die bedrijven tussen de 20 en 23 miljard dollar per kwartaal, dus veel minder. Volgens Fireapps zijn de schommelingen vooral te wijten aan interventies door centrale banken.
 
Gerelateerde artikelen