Koenders uit zorgen over belastingheffing door ambassade Eritrea

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is ‘bezorgd’ over de belasting, die Eritreeërs in Nederland via hun ambassade moeten betalen om gebruik te kunnen maken van diensten van de Eritrese overheid.
Er zijn namelijk sterke aanwijzingen, dat die belastinginning gepaard gaat met de nodige intimidatie. ‘Ik deel de ernstige zorg die daarover bestaat en heb dat vandaag ook duidelijk gemaakt. Intimidatie of bedreigingen zijn voor ons onaanvaardbaar. Het contact van Eritreeërs met hun ambassade moet altijd op vrijwillige basis plaatsvinden’, zei Koenders na zijn ontmoeting met minister Osman Saleh.
 
Eritreeërs in het buitenland moeten 2 procent aan belasting aan de ambassade betalen om gebruik te kunnen maken van diensten van de Eritrese overheid. Juridisch mag dat. Als de Nederlandse autoriteiten echter geloofwaardige signalen uit de Eritrese gemeenschap ontvangen of als de politie meldingen binnenkrijgt dat de belastingheffing gepaard gaat met intimidatie, kan het Openbaar Ministerie een onderzoek instellen.
 
Koenders vindt dat de belastingheffing te veel vraagt van Eritreeërs die proberen te integreren in de samenleving. ‘In veel gevallen betalen ze belasting in twee landen. Dat is onwenselijk. De belastingheffing is bovendien een extra hindernis in het integratieproces van Eritreeërs in Nederland’, aldus Koenders. Daarom ziet Nederland het liefst dat de Eritrese regering stopt met de dubbele belastinginning.
Gerelateerde artikelen