Koeiengate: fraude vermoedt bij honderden boerderijen

2100 boerderijen gaan 'op slot' omdat ze hun administratie niet op orde hebben, maakte het ministerie van Landbouw bekend.

Boeren reageren vol onbegrip op de cijfers van de koeienfraude, meldt de NOS. Ze vinden het aantal gevallen onwaarschijnlijk hoog. Sommige boeren vinden dat de NVWA te vroeg met fraudecijfers komt. Ze verwachten dat het aantal daadwerkelijke fraudegevallen veel lager is.

Reden voor het op slot zetten van boerderijen is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de melkproductie van boerderijen en het aantal geregistreerde koeien grondig bekeken. Zo kwamen ze verdachte boerderijen op het spoor. De 2100 verdachte boerderijen mogen voorlopig geen dieren meer aan- of afvoeren. Ook kunnen bedrijven worden gekort op hun subsidies. De hoogte van deze korting hangt af van de omvang van de overtreding.

Een bekende overtreding is de zogeheten ‘tweelingfraude’. Een boer doet dan alsof de ene koe geen kalf kreeg en de andere een tweeling, terwijl ze in feite allebei een kalf kregen. Koeien die nog geen kalf hebben gekregen en dus nog geen melk geven, zijn goedkoper voor boeren. 

Gerelateerde artikelen