Klokkenluiders LuxLeaks veroordeeld, journalist vrijgesproken

Een rechtbank in Luxemburg heeft woensdag twee voormalige accountants veroordeeld omdat zij gegevens over deals van Luxemburgse banken met grote bedrijven hebben onthuld. De Franse klokkenluiders Antione Deltour en Raphaël Halet kregen respectievelijk twaalf en negen maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd, alsmede boetes van 1500 en 1000 euro.

De Franse televisiejournalist Edouard Perrin, die de affaire ‘LuxLeaks’ in 2012 wereldkundig maakte, werd vrijgesproken.

Het duo Deltour en Halet was in dienst van het internationale advies- en accountantsbureau PwC ten tijde van de onthulling. De rechtszaak en uitspraak werden algemeen beschouwd als een lastige zaak voor de rechter, die tegelijk de belangen van de banken en de bescherming van de klokkenluiders in de gaten moest houden. De openbaar aanklager had om achttien maanden celstraf en een boete tegen de accountants gevraagd.

Tot de bedrijven waarover het tweetal lekten, behoorden PepsiCo, verzekeraar AIG en de Deutsche Bank.

De veroordeling kon op forse kritiek rekenen vanuit het Europese Parlement. De Groenen noemen de veroordeling in een reactie ‘betreurenswaardig’. De fractie van socialisten en democraten noemt het een ‘schande’ dat de zaak überhaupt aan de rechter is voorgelegd. De linkse fractie GUE/NGL laat weten het onbegrijpelijk te vinden dat de twee klokkenluiders zijn veroordeeld en dat belastingfraudeurs vrijuit gaan.

In een reactie laat PwC Luxemburg weten dat de uitspraak van de rechter de komende dagen geanalyseerd zal worden. Uit de verklaring blijkt in ieder geval dat PwC een schadevergoeding van de klokkenluiders heeft geëist. De rechter heeft die claim toegewezen. Echt in de papieren loopt die schadevergoeding trouwens niet: de klokkenluiders moeten welgeteld 1 euro ophoesten. 

Lees ook:

 

 

(ANP/AW)

Gerelateerde artikelen