Klimaatrapportages: Informatie over tijdpad met acties ontbreekt
Jaarverslagen publiceren nog onvoldoende over de impact van klimaatverandering op organisaties. Het schort aan beschikbaarheid, relevantie, vergelijkbaarheid en daarmee de bruikbaarheid van informatie. In ongeveer zestig procent van de onderzochte jaarrekeningen wordt niets vermeld over klimaatgerelateerde risico’s. Daarentegen wordt in zeventig procent van de accountantsverklaringen over 2021 wel aandacht besteed aan klimaatgerelateerde risico’s. In de jaarrekeningen 2020 was dat nog maar twee procent.
Dat komt naar voren in Het Jaar 2021 Verslagen, het jaarlijks onderzoek naar de verslaggeving van Nederlandse beursfondsen door de redactie van het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie (MAB).
Het klimaat heeft vorig jaar meer aandacht gekregen in de strategie en de risicoparagraaf van ondernemingen, zo constateert het MAB. Maar de doorvertaling ontbreekt naar langetermijndoelstellingen en concrete acties, zoals investeringen en aanpassingen van productieprocessen.
Een tijdpad voor de verschillende acties om klimaatbeleid te realiseren is er evenmin. Waar bedrijfsbeleid wel de aansluiting zoekt met klimaatdoelen, ontbreekt het aan wetenschappelijke toetsing van de doelen. Informatie over de bredere impact is onvolledig of wordt geschat.
Financiële gevolgen van de klimaatverandering missen ook al in menig jaarverslag. Terwijl informatie over de economische levensduur van activa en productieprocessen en noodzakelijke investeringen en aanpassingen toch echt noodzakelijk zijn om een goed oordeel te kunnen vellen over het klimaatbeleid van bedrijven.
Wat bedrijven wel overvloedig rapporteren is niet-financiële informatie over klimaatbeleid van de onderneming, vaak in een scala van rapporten. Maar vaak is het niet duidelijk voor welke groepen van belanghebbenden deze verslagen zijn bedoeld.
Het MAB denkt dat klimaatbeleid van bedrijven meer inhoud krijgt als jaarverslagen een beter verband leggen tussen klimaatgerelateerde doelstellingen in het bestuursverslag en de effecten daarvan in de jaarrekening.
Het advies van de onderzoekers aan bedrijven is om veel meer data te verzamelen over de keten waarin ze opereren. Ook moeten ze informatie delen over het realiseren van hun klimaatdoelstellingen.